prireditve / 22.04.2023

Jurjevo – Praznik pomladi

Folklorna skupina Zeleni Jurij Črnomelj vabi na praznovanje praznika pomladi – jurjevo. Jurjevo, kot zelo priljubljen praznik pomladi na Slovenskem, se je najbolj ohranil pri nas v Beli krajini. Člani folklorne skupine po nekaterih vaseh še vedno ohranjajo tradicijo in praznujejo jurjevo tako, da se eden od fantov odene v zelenje in gre skupaj s skupino ostalih fantov po vasi od hiše do hiše, kjer zapojejo in pustijo zeleno brezovo vejico, katera ponazarja srečo, veselje in obilje pri hiši.

 

Običaj se je ohranil tudi v samem mestu Črnomelj. Folklorna skupina Zeleni Jurij nam bo prikazala tradicionalno Črnomaljsko obredje in Črnomaljsko jurjevanje. Oba obreda sta značilna za Črnomelj in ju ne boste videli nikjer drugje. Med samo prireditvijo bo tudi delavnica na kateri bodo prikazovali izdelovanje rogov in piščali.

 

Dogodek bo v soboto, 22. 4. 2023, s pričetkom ob 10. uri na Petrovem trgu v starem mestnem jedru v Črnomlju.
Nastopili bodo tudi FS Lepa Anka Črnomelj ter tri otroške folklorne skupine iz črnomaljskih osnovnih šol, OŠ Loka Črnomelj, OŠ Mirana Jarca Črnomelj in OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj.

 

 

 

Podrobnosti

Datum:

22.04.2023

Mesto:

Črnomelj

Organizator

RIC Bela krajina

Prizorišče

Petrov trg, Črnomelj

Telefon:

07 305 65 30 (TIC Črnomelj)

Spletna stran:

www.belakrajina.si

Dodaj v Google koledar