prireditve / 10.03.2025 - 12.03.2025

Vuč u vodo – Gregorjevo

Pridite na predvečer gregorjevega in vrzite »vuč u vodo«.  Običaj ponazarja dan, ko so čevljarji v svojih delavnicah prenehali delati pri umetni luči.

 

Šego obujamo 11. marca, na predvečer godu sv. Gregorja, po katerem je dan tudi dobil ime gregorjevo. Vuč u vodo je tržiški običaj, star več stoletij, ki je v preteklosti živel med tržiškimi čevljarji. Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali delati pri luči, saj je bilo dnevne svetlobe z vsakim dnem več.

 

Kako je potekal običaj? Čevljarski vajenci so svoje mojstre prosili za dovoljenje izdelati hišice »med šihtom« (delovnim dnem). Vsak vajenec je zgrabil najbližji »camboh« (pehar ali košaro), ga napolnil z oblanci, vse skupaj pomešal z močnim lepilom, zažgal in pehar spustil po vodi.

 

 

Ker čevljarskih vajencev v Tržiču ni več, to šego obujajo otroci tržiških vrtcev in šol. Prireditev se na predvečer gregorjevega, 11. marca, začne ob 18. uri z zbiranjem otrok in njihovih staršev ter drugih obiskovalcev v atriju Občine Tržič. Krajšemu kulturnemu programu, ki ga na temo gregorjevega pripravijo otroci ene od tržiških osnovnih šol ali vrtcev, sledi sprevod ljudi z gregorčki po mestnem središču in Partizanski cesti do nabrežja Tržiške Bistrice, v katero otroci spustijo gregorčke. Program popestrijo večdnevna razstava gregorčkov tržiških otrok in številni spremljevalni dogodki.

 

Spuščanje gregorčkov – hišic in drugih predmetov, ki jim dodajo goreče svečke – je vpisano v register nesnovne kulturne dediščine.

 

Ne spreglejte tudi skupne razstave Življenje teče, ko po vodi zaplavajo gregorčki, pri kateri so združili moči učenci OŠ Tržič z gregorčki in idrijske klekljarice s posebnimi vzorci idrijske čipke. Razstava je na ogled v atriju Občine Tržič.

Podrobnosti

Datum:

10.03.2025 - 12.03.2025

Mesto:

Tržič

Organizator

Občina Tržič

Prizorišče

staro mestno jedro

Telefon:

051 627 057

Spletna stran:

https://www.visit-trzic.com/prireditve/vuc-u-vodo.html

Dodaj v Google koledar