prireditve / 21.04.2025

Zaviranje kola – Vuzemski ponedeljek

Članice in člani MFS Ivan Navratil vsako leto na velikonočni ponedeljek, ki mu v Metliki oz. Beli krajini pravijo vuzem, pripravijo tradicionalno prireditev z naslovom Vuzemski ponedeljek.

Prireditev bo v ponedeljek, 1. aprila 2024, ob 14. 30 na Trgu svobode v Metliki.

 

Namen prireditve je prikaz ljudskega običaja z naslovom Metliško obredje – zaviranje kola, ki ga je že leta 1888 opisal v Ljubljanskem zvonu belokranjski narodopisec Ivan Navratil. Plesali so ga vsako leto na vuzemski (velikonočni) ponedeljek pod milim nebom na Pungartu pri cerkvici sv. Martina in od leta 1992 na Trgu svobode, ki je del starega mestnega jedra Metlike. V celoti ga združuje šest različnih iger (Kolo, Must, Rešetca, Robčeca, Petelinji boj in Turn), od katerih pa se dandanes nekatere opuščajo. Gre pa prav gotovo za najstarejši splet plesov, pesmi in iger na Slovenskem, ki je bil leta 2013 vpisan v register nesnovne kulturne dediščine in od leta 2018 razglašen za nesnovno dediščino državnega pomena. Metliško obredje se pleše brez glasbene spremljave. Plesalcem daje ritem pesem, ki jo sami prepevajo med plesom.

 

Obuditev tega običaja je do sedaj požela številne pohvale in Navratilovci praznovanje velikonočnega ponedeljka v zadnjem času obravnavamo kot praznik MFS Ivan Navratil. Vsako leto povabimo tudi goste in letošnjo dvaintrideseto prireditev bodo popestrili s svojim igranjem članice in člani Mestne godbe Metlika in Društvo Žumberčanov in prijateljev Žumberka Metlika. Po končani prireditvi sledi druženje z obiskovalci in gosti prireditve.

 

 

 

 

Podrobnosti

Datum:

21.04.2025

Mesto:

Metlika

Organizator

MFS Ivan Navratil

Prizorišče

Trg svobode, Metlika

Telefon:

031 601 708, Janez Stopar

Spletna stran:

ivan-navratil.org

Dodaj v Google koledar