zgodbe preteklosti / 15. aprila 2022

Gospa, ki pozna zdravilnost vode

Ko se iz Novega mesta odpravite v okolico, naletite na vodo z zdravilnimi učinki. Blizu so terme, na Gorjancih pa je bajeslovni izvir vode, ki je dobrosrčni grajski gospe povrnil zdravje in mladost. Ali ima voda izvira Gospodična še danes takšno moč, lahko preverite na planinski poti.

Dobre vode Dolenjske in Gorjancev
Novo mesto je središče Dolenjske, ki je polna dobrih voda. Ob vrelcih termomineralnih voda sta zdravilišči Dolenjske Toplice in Šmarješke Toplice, na planotastih Gorjancih pa vas na poteh spremljajo potoki in izviri. Med najbolj znanimi je izvir Gospodična, ki po eni od slovitih bajk Janeza Trdine vrača moč in mladost – vsaj tistim, ki imajo dobro srce!

Grajska gospa, ki ni in ni mogla dobiti otroka, je že bolehna in postarana lepo sprejela in nahranila berača. Ta ji je dal zdravilni koren in jo napotil na sprehod na Gorjance. Tam je našla izvir z vodo, ki ji je s prvimi požirki povrnil zdravje, z drugimi moč in s tretjimi mladost. Ko se je z vodo z izvira še umila, je bila povrnjena tudi njena lepota. Sreča grajske gospe je bila razlog velikega praznovanja, na katerega so bili povabljeni tudi kmetje iz okolice gradu. Pravijo, da so še danes siti in veseli!
Do zgodb in posebnosti Gorjancev vodijo dobro označene poti. Poiščite svoje vire dobrega počutja med bukovimi gozdovi, potoki in izviri!

Oglejte si Novo mesto