blog / 10. decembra 2021

20 LET OD USTANOVITVE ZDRUŽENJA ZGODOVINSKIH MEST SLOVENIJE

Letos mineva 20 let od ustanovitve Združenja zgodovinskih mest Slovenije, ki je nastalo na predlog županov mest Idrija, Škofja Loka, Ptuj, Koper, Piran in Tržič leta 2001 na Ptuju.

Združenje zgodovinskih mest Slovenije je tako zaživelo le nekaj mesecev po ustanovitvi Evropskega združenja zgodovinskih mest in pokrajin. To govori o močni volji in viziji ter hkratnemu zavedanju županov in občinskih uprav, da le povezano in skupno delovanje ter izmenjava dobrih in manj dobrih izkušenj občin in zgodovinskih mest s podobnimi problemi, izzivi in idejami vodi k uspešnejšemu delu, boljšim rešitvam in s tem razvoju naših zgodovinskih mest.

Združenje zgodovinskih mest Slovenije se vedno razveseli nove članice oz. člana, saj to pomeni, da se o delovanju Združenja govori, je odmevno in predvsem uspešno. Do leta 2021 se je vanj vključilo 19 mest Slovenije (IdrijaŠkofja LokaPtujKoperPiranTržičBrežiceNovo mestoSlovenske KonjiceŽužemberkCelje, Kostanjevica na KrkiKranjKamnikMetlikaŠentjurJeseniceRadovljica, kot zadnji se je priključil Slovenj Gradec).

Zgodovinska mesta povezuje bogastvo dejavne, raznolike in ustvarjalne kulture, katere pomemben del so kulturna dediščina in številni kulturni spomeniki, ki imajo za mesta velik simbolni pomen. Ta so hkrati tudi njihova razpoznavna prednost, poslovna priložnost in pot v prihodnost. Prav zato so se odločili, da bodo to praznično leto praznovali skupaj s kulturo, kulturnimi ustvarjalci, producenti, izvajalci in tudi obiskovalci. V prazničnem letu 2021 so predstavili nov kulturno–gastronomski abonma POLNA ŽLICA KULTURE, ki povezuje 20 dogodkov kulture, ki se odvijajo v vsakem od 19 zgodovinskih mest. Obiskovalcem, meščanom ter prebivalcem pokažejo in povedo, da v mestih deluje in ustvarja pisana, raznolika in dejavna kultura različnih zvrsti in vsebin, vsak dan, vse dni v tednu in vse dni v letu.

Gledališke predstave, koncerti, likovne in muzejske razstave, literarni večeri se bodo v zgodovinskih mestih odvijali vse do avgusta 2022, ko bo v Piranu v Tartinijevem letu 2022, v okviru Tartinijevega festivala potekal zadnji dogodek in bo padla zavesa prvega kulturno–gastronomskega abonmaja. Zgodovinska mesta bodo zaključila ‘’praznično leto’’ s praznovanjem 20. obletnice Združenja zgodovinskih mest Slovenije.

Projekt Refresh+ 2021 v Kopru

V Kopru se je konec novembra odvijal zanimiv evropski projekt z naslovom Mladi umetniki oživljajo zgodovinska mesta in legende. Projekt Refresh+ 2021 je financiran v okviru programa Kultura Ustvarjalna Evropa in ga koordinira Združenje zgodovinskih mest Slovenije s podporo partnerjev iz Romunije, Španije, Finske in Hrvaške. Cilj projekta Refresh + je spodbujanje mladih k spoznavanju kulturne dediščine, ki prinaša nove ideje in ustvarjalni potencial za umetniško ustvarjanje in nova umetniška dela. Multikulturno in interdisciplinarno sodelovanje znotraj projekta črpa navdih v kulturni dediščini okolja.

Če v kulturnem abonmaju zgodovinskih mest Slovenije sodelujejo, nastopajo in poustvarjajo vrhunski umetniki in kulturni ustvarjalci, igralci, glasbeniki, slikarji in drugi umetniki, pa projekt Refresh+ povezuje mlade, še ne uveljavljene umetnike iz petih evropskih držav: Romunije, Finske, Španije, Hrvaške in Slovenije, ki so partnerice projekta Refresh+.

Namen projekta je vključevanje mladih, predvsem mladih umetnikov v ustvarjanje novih, mladostno svežih kulturnih vsebin in dogodkov v zgodovinskih mestih, ki nastanejo ob spoznavanju in raziskovanju kulturne dediščine prostora.

V umetniško–ustvarjalnem tednu v Kopru so mlade umetnice pod vodstvom mentorice, art direktorice dr. Mateje Palčič Puzzer spoznale bogato zgodovino Kopra, ki jim je bila navdih, spodbuda in vodilo pri pripravi novega umetniškega dela –  interdisciplinarne uprizoritve legende o meduzi, ki govori o nastanku mesta Koper.

Po izročilu je boginja Atena na svojem ščitu nosila Meduzino glavo. Pozejdon, bog morja, naj bi ogorčen zasledoval Pallado – Ateno, ker ga je prehitela in mestu nadela svoje ime ter na svojem ščitu nosila glavo njegove ljubljenke Meduze. Atena si je med begom želela odpočiti na bregovih Rižane, tam jo je dohitel Pozejdon. Atena se je podala v beg, a pri tem pa so ji morski valovi izmaknili ščit, ki naj bi se spremenil v skalnato čer v obliki ščita, na katerem je pozneje zraslo mesto. Ker je bil ščit pokrit s kozjo kožo, po grško Egis, so mesto poimenovali Aegida in nato Capraria.

Premierna uprizoritev MEDUZA je novo interdisciplinarno  delo vrhunskih mladih umetnic: Adriane Damian – Cezara (Romunija), Urške Medved in Uršule Vratuša Globočnik (Slovenija), Cristine Pellicer Gomez (Španija), Marike Schulte (Finska) ter Mie Štark (Hrvaška),  ki so obiskovalcem podarile izjemno umetniško doživetje raziskovanja svojega mladostnega umetniškega izraza na polju večne  kulturne dediščina Kopra.

Video – nastajanje

Video – celotna predstava

 

Projekt Refresh+ je potekal v sodelovanju z Mestno občino Koper in Javnim zavodom za mladino, kulturo in turizem Koper ter območno izpostavo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Koper.

Praznično leto  2021, ki se zaključuje, je bilo za zgodovinska mesta zelo delavno leto in tudi uspešno leto, navkljub temu da je na potek mnogih aktivnosti močno vplival virus covid 19.

Zgodovinska mesta pa za leto 2022 že pripravljajo nove aktivnosti, nove projekte in nova doživetja. Nekatere začete projekte bodo nadaljevali, med njimi  evropski projekt  Mladi umetniki oživljajo zgodovinska mesta in legende-Refresh+ ter kulturno – gastronomski  abonma, za katerega že izbirajo najboljše predstave, razstave, koncerte….

Mnoge projekte pa bodo pričeli, kajti leto 2022 bo ponovno zelo aktivno leto in zelo posebno leto, v pripravi je operativni program nove finančne perspektive in pričakujejo se prvi javni razpisi za sredstva iz Načrta za okrevanje in odpornost , čakajo rezultate EU razpisa, program izobraževanj Šola Prenove pa začenja novo obdobje svojega delovanja še bolje organizirano in širi strokovno ekipo…..

O vseh zanimivih projektih bomo poročali in vas obveščali ter vas že sedaj vabimo, da ostanete ali pa postanete naši prijatelji, znanci, partnerji ali pa le bežni sledilci. Vseh bodo in bomo vseli.

Naj Vam bo leto, ki prihaja prijazno v odnosih in darežljivo z dobrimi ljudmi.   

Nazaj na vse prispevke