blog / 8. junija 2020

Doživetja v naravi zgodovinskih mest – 2. del

Toplo sonce in dolgi dnevi kar kličejo po aktivnostih v naravi. Zakaj ne bi prostih uric preživljali v odkrivanju njenih skrivnostnih lepot?

Slovenska zgodovinska mesta se lahko pohvalijo z mnogimi zanimivimi destinacijami za kakovostno preživljanje prostega časa. Njihova ponudba vključuje pohodniške in kolesarske poti, na katerih lahko občudujemo neokrnjeno naravo, osupljive razglede, na poti pa spoznavamo naravno, kulturno in tehniško dediščino ter poskušamo lokalne kulinarične dobrote.

Bogato zeleno ponudbo Celja, Idrije, Jesenic, Kamnika, Kostanjevice na Krki, Kranja in Metlike smo vam predstavili v prvem delu bloga, tokrat pa bodo ideje za izlete v naravo ponudila zgodovinska mesta Piran, Ptuj, Novo mesto, Radovljica, Slovenske Konjice, Šentjur, Škofja Loka, Tržič in Žužemberk.

 

Sredozemski srednjeveški biser Piran omogoča aktivnosti v vsakem letnem času, tudi takrat, ko v Istri piha znamenita burja. Pristna naravna in kulturna krajina vas bo pomirila, zdravilni morski zrak vas bo navdal z novo življenjsko energijo. Mesto soli in romantike vabi, da raziščete njegove naravne in kulturne zaklade.

POHODNIŠTVO

Nenaporne in vedut polne krožne pešpoti vas bodo popeljale skozi Piran, Portorož, Lucijo, Sečo, Strunjan in njihovo okolico. Ti kraji so kot nalašč za romantične sprehode, za piko na i pa poskrbijo nepozabni razgledi na Istro pa vse do slovenskih Alp. Med potmi lahko izberemo pešpot Fiesa–Piran ali pa tri tematske: krožna Piranska pešpotStrunjanska pešpot, ki vodi po slikovitem strunjanskem klifu, in Seška pešpot, na kateri boste odkrivali soline. Natančnejše zemljevide poti najdete pod opisi. Če bi radi združili rekreacijo in ogled piranskih kulturnih zakladov, pa se podajte po kulturnih poteh po Piranu.

Več informacij o pohodniških poteh v Piranu dobite TUKAJ.

KOLESARJENJE

Sproščeno ob obali ali pa zagrizeno v klanec – označene kolesarske poti v Piranu in okolici ponujajo vse od enostavnih izletov za vso družino do zahtevnih poti za izkušene kolesarje.
Pri načrtovanju izleta v naravo vam bo v veliko pomoč interaktivni zemljevid, na katerem so označene in opisane različne tematske poti, ki se vijejo po celotni slovenski Istri; Iz Pirana v Izolomimo krkavškega kamnaČez Istro za zahtevne so le nekatere izmed njih.

Pri raziskovanju Istre na kolesu si lahko pomagate z mobilnimi aplikacijami, organizirane pa so tudi krajše vodene ture, na katerih si boste lahko izposodili električno kolo in občudovali piranske znamenitosti.

Več informacij o kolesarskih poteh v Piranu in okolici dobite TUKAJ.

POSEBNE PUSTOLOVŠČINE V NARAVI

Nekaj čisto posebnega je gotovo Parenzana (Porečanka)urejena, skupno kar 130 kilometrov dolga kolesarska pot. Nekdanja železniška proga med Trstom in Porečem je med letoma 1902 in 1935 povezovala 33 istrskih krajev in pomembno prispevala h gospodarskemu razvoju tega območja. Parenzano, eno najbolj priljubljenih kolesarskih destinacij v Evropi, lahko spoznate v celoti ali pa po delčkih, na kolesu ali peš, razkrila vam bo naravne znamenitosti, kot so piranske soline ali pa tunel Valeta, ter vam morda prišepnila tudi kako prigodo iz minulih časov.

 

 

Staro mesto, nova doživetja v naravi! Najstarejše mesto v Sloveniji, razpeto med vinorodnimi griči in reko Dravo, obiskovalce vabi, da odkrijejo njegovo res bogato kulturno dediščino, pa tudi veliko možnosti za oddih in sprostitev v naravi.

 

POHODNIŠTVO

Ptuj s svojim slikovitim zaledjem s hribčki in dolinami omogoča nešteto možnosti za sprehode in pohode. Še posebej očarljive so vinorodne Haloze, s katerih se razgledi raztezajo vse do Pohorja in celo Kamniško-Savinjskih Alp. Na poteh, kot so znane Mustrova potŠrakačeva pot in Pot po Halozah, boste lahko občudovali zgodovinske in kulturne znamenitosti ter se okrepčali na turističnih kmetijah, posejanih med griči.

Za krajše izlete v naravo in sproščujoče sprehode Ptuj ponuja mnoge zelene kotičke, primerne tako za rekreativce kot družine. Na potepu po zelenem mestnem sprehajališču boste odkrivali arheološke posebnosti mogočne Petovione in poglede na Ptujski grad. Odpravite pa se lahko tudi na krožno pot okrog Ptujskega jezera.

Več informacij o pohodniških poteh na Ptuju dobite TUKAJ.

KOLESARJENJE

Tako kot za pohodnike je ptujsko naravno zaledje raj tudi za kolesarje. Izbirate lahko med več tematskimi potmi, kot so Ptujska romarska kolesarska potMestna kolesarska potJeruzalemska vinska cesta, skozi Ptuj pa je speljana tudi Dravska kolesarska pot, ki se vije skozi štiri države in je skupno dolga nekaj več kot 700 kilometrov. Zapeljete se lahko po eni od njenih etap, in sicer od Ptuja do Ormoža.

Več informacij o kolesarskih poteh na Ptuju dobite TUKAJ.

 

POSEBNE PUSTOLOVŠČINE

Nad Ptujem stoji mogočni Ptujski grad, v katerem domujejo imenitne muzejske zbirke. Še posebej velja izpostaviti najbogatejšo zbirko glasbil v Sloveniji, med katero je na ogled izjemna redkost, rimska dvojna piščal iz 2. ali 3. stoletja. Skupno zbirko sestavlja okoli 300 glasbil, vrednih ogleda.

 

 

Dolenjska prestolnica na okljuku reke Krke ponuja preplet doživetij zgodovine in aktivnega oddiha med griči, ki jo obdajajo. Posebnosti Novega mesta lahko spoznavate peš, s kolesom in celo na splavu.

POHODNIŠTVO

Raznolika novomeška pokrajina je priljubljena med zahtevnimi in manj zahtevnimi pohodniki. Med označenimi potmi so najbolj znane  Rudolfova potSlakova pot (posvečena spominu na harmonikarja Lojzeta Slaka), Novo mesto v žici, Machova pot in seveda Trdinova pot. Ta je med vsemi najdaljša; meri 150 kilometrov, vodi pa po najlepših krajih Dolenjske, ki jih je popisoval pisatelj Janez Trdina. Če bi radi spoznali Novo mesto, je najboljše, da se odpravite po sedmih gričih Novega mesta, za prave romantične sprehode pa poskrbi idilično okolje Gradu Otočec.

Več informacij o pohodniških poteh v Novem mestu najdete TUKAJ.

KOLESARJENJE

Novomeške lokalne ceste so primerne za rekreativno cestno kolesarjenje, medtem ko gozdne poti vabijo k bolj adrenalinski vožnji. Če vas navduši katera od številnih kolesarskih dirk, ki jih čez leto organizirajo v regiji, se nadobudnim kolesarjem lahko pridružite tudi vi. Med najbolj znane kolesarske poti, ki imajo izhodišče ali cilj v Novem mestu, spadajo Po poti brusniške hrustavkeNa Trdinov vrhDolenjske Benetke, za zahtevne kolesarje pa tudi Trškogorska kolesarska potZemljevid dvanajstih tras vam bo v veliko pomoč.

Več informacij o kolesarskih poteh v Novem mestu najdete TUKAJ.

POSEBNE PUSTOLOVŠČINE

Eno od posebnih doživetij v naravi Novega mesta je vožnja s splavom po reki Krki. Z njega boste lahko občudovali tako lepote reke kot tudi mestne znamenitosti. Na splavu lahko uživate tudi v glasbenih večerih ali gledaliških predstavah!

 

Mesto sladkih doživetij ima zanimivo in pestro kulturno dediščino, med katero gotovo izstopa čebelarska tradicija, zaradi česar Radovljici pravimo tudi prestolnica slovenskega čebelarstva. Ponuja pa tudi mnoge ideje za izlete v naravo, o katere lepotah je svetu prepeval Slavko Avsenik.

POHODNIŠTVO

V okolici Radovljice so urejene številne pohodne poti, na katerih se nam razkrivajo naravne in kulturnozgodovinske znamenitosti. Zahtevnejši pohodniki se lahko denimo odpravijo po Pastirski poti Begunje, ki vodi do Roblekovega doma, za družine bo zanimiva Vodna učna pot Grabnarca, s katere se odpirajo krasni pogledi na Karavanke in Julijske Alpe, ali pa malce strmejša Petrova pot Begunje, od koder se vidita Bled in Triglav. Radovljica je odlično izhodišče za priljubljene vrhove, kot sta Golica (1836 m) in Stol (2236 m), ali pa Triglavski narodni park. Po mestnem jedru vas popelje aplikacija, ki si jo lahko naložite na mobilni telefon.

 

Več informacij o pohodniških poteh v Radovljici najdete TUKAJ.

 

KOLESARJENJE

Iz Radovljice vodijo številne kolesarske poti, na katerih lahko občudujemo neokrnjeno naravo, impozantne gorske vršace in slikovito gorenjsko podeželje. Športni navdušenci lahko izbirajo med različnimi potmi, primernimi tako za cestne kot za gorske in treking kolesarje. Označene poti in karta kolesarskih vozlišč omogočajo obiskovalcem, da sami načrtujejo svoje kolesarske podvige. Med najbolj priljubljenimi cilji kolesarskih tur so Pokljuka, Bohinj, Vodiška planina, Jelovica, Sankaška koča … Če se odpravite na gorsko turo, ne pozabite na GPS-navigacijo ali pa najemite gorskokolesarskega vodnika. Če nimate kolesa, nič hudega, saj v Radovljici izposojajo kolesa za vso družino.

Več informacij o kolesarskih poteh v Radovljici najdete TUKAJ.

 

POSEBNE PUSTOLOVŠČINE

V poletnih mesecih se na odkrivanje radovljiškega podeželja lahko odpravite s posebnim Hop-On Hop-Off avtobusom. Ta vas bo popeljal na zanimivo vožnjo med Bledom, Radovljico, Kropo in Brezjami, vodnik pa vam bo razkril zanimivosti, ki so obiskovalcem sicer redko dostopne. Poklepetali boste lahko tudi s prijaznimi domačini.

 

 

Na pragu pohorskih gozdov stoji staro srednjeveško mesto, ki pripoveduje mnoge zgodbe. Lepa pokrajina z vinorodnimi griči omogoča različne aktivnosti v naravi.

POHODNIŠTVO

Za uvod si privoščite sprehod čez Stari in Mestni trg. Slovenske Konjice imajo namreč eno najbolj slikovitih mestnih jeder v Sloveniji, saj skoraj točno po njegovi sredini teče potok. Mesto na eni strani obdaja vinorodni Zlati grič, po drugi pa Konjiška gora, oba sta priljubljeni točki za pohodnike, prav tako kot bližnje Pohorje, na katerem je ena najbolj znanih turističnih destinacij pot na Lovrenška jezera. Če se povzpnete na najvišji vrh Konjiške gore, vas bo končni vzpon na razgledni stolp nagradil z osupljivim razgledom, ki ob lepem vremenu seže prek slovenskih meja.

Več informacij o pohodniških poteh v Slovenskih Konjicah dobite TUKAJ.

 

KOLESARJENJE
Eden najbolj skrivnostnih objektov pri nas je Žička kartuzija, ki je v 12. stoletju postala dom kartuzijanskih menihov. Tja se lahko po odpravite tudi s kolesom; zahtevnejša krožna pot se začne pri Termah Zreče, pelje mimo Zreškega jezera, se spusti do samostana in nato vodi do Slovenskih Konjic in nazaj na začetno točko. Na kolesarski poti iz Zreč na Zlati grič lahko uživamo v razgledu na Slovenske Konjice ter Konjiško goro z ruševinami Starega gradu, v katerem je pred stoletji prebivala konjiška gospoda.

Več informacij o kolesarskih poteh v Slovenskih Konjicah dobite TUKAJ.

 

POSEBNE PUSTOLOVŠČINE

Najmlajši člani družine bodo gotovo zelo veseli Zmajčkove gozdne učne poti po gozdu, ki razkriva skrivnosti narave in zgodovine Slovenskih Konjic. Kdo ve, ali je v osrčju Konjiške gore nekoč res živel čisto pravi zmaj?

 

 

Naj gre za hribe, gradove, muzeje ali Slivniško jezero – ponudba Šentjurja je res bogata in raznovrstna, kot je tudi zapuščina najbolj znane šentjurske rodbine Ipavcev, ki so bili po izobrazbi zdravniki, po srcu pa glasbeniki in skladatelji ter veliki rodoljubi.

POHODNIŠTVO

Šentjur ponuja številne možnosti za pohodniške poti, nekatere, kot je Grajska učna pot Žusem, so prilagojene mladim, druge, kot je Pot treh znamenitih ponkovških mož, so bolj zgodovinsko-geografsko obarvane. Zahtevnejši pohodniki se bodo podali po Drameljski planinski poti, ki je dolga 22 kilometrov, pri čemer slaba tretjina poteka po poti legendarne Štirinajste divizije, ali pa na Resevno (682 m), hrib na severnem obrobju Kozjanskega, na katerem je tudi razgledni stolp. Šentjur je tudi del znamenite Marijine romarske poti, ki se razteza od Poljske, prek Slovenije do Hrvaške. Prehodite lahko tri daljše etape.

Več informacij o pohodniških poteh v Šentjurju dobite TUKAJ.

KOLESARJENJE

Raziskujte in bodite aktivni, pravijo v Šentjurju, zato so za kolesarje pripravili kolesarsko karto, ki bo v pomoč na poti po štirih izbranih trasah: Šentjur tourPo sončnih kozjanskih gričihPesem južne železnice in Pot dobrih energij vas bodo napojile z zdravilno energijo, vam ponudile nepozabne razglede po sončnih kozjanskih gričih in vas notranje in zunanje preobrazile. Srečanja s prijaznimi domačini in okušanje lokalnih dobrot bodo razlog več za postanek in počitek na poti.

Več informacij o kolesarskih poteh v Šentjurju dobite TUKAJ.

 

POSEBNE PUSTOLOVŠČINE

Del bogate kulturne dediščine Šentjurja je tudi arheološki park Rifnik, ki stoji na mestu največje poznoantične naselbine na Slovenskem, hrib pa je tudi priljubljena izletniška točka. Na njegovem severnem pobočju so razvaline gradu iz 14. stoletja, ki je bil nekaj časa v lasti Celjskih grofov.

 

 

Škofja Loka ni le mesto Škofjeloškega pasijona, prvega slovenskega dramskega besedila in največje predstave na prostem, ki je vpisana na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine, marveč tudi kraj doživetij v naravi in kulturnih znamenitosti. Škofjeloško območje, med katero poleg Škofje Loke prištevamo še Gorenjo vas – Poljane, Žiri in Železnike, je navdih za vse ustvarjalne in čudovita galerija na prostem.

POHODNIŠTVO

Škofjeloško hribovje je prepredeno z mnogimi označenimi pohodniškimi potmi, ki vodijo do vrhov, s katerih se odpirajo nepozabni pogledi. Za zahtevne: Loška planinska pot obišče vrhove od Blegoša do Črnega vrha, pohodni krog Gorenja vas–Poljane poteka po mejah škofjeloške občine, dolg je kar 89 kilometrov in ima več kot 5000 višinskih metrov vzponov in spustov (tukaj si lahko ogledate in shranite zloženko z izčrpnimi opisi trase). Za lagodnejše pohode pa so zelo priljubljene loške poti – opisanih jih je kar 29, tako da vam idej za pobeg v naravo res ne bo zmanjkalo.

Več informacij o pohodniških poteh v Škofji Loki dobite TUKAJ.

KOLESARJENJE

V objemu škofjeloških hribov in dolin poteka več sto kilometrov urejenih kolesarskih poti. Največja je združena v Loško kolesarsko pot, skupno dolgo več kot 390 kilometrov. Razdeljena je v 13 etap različnih težavnosti, vse pa so speljane mimo kulturnih spomenikov in lokalnih ponudnikov domačih dobrot (zloženko si lahko shranite tukaj).

Več informacij o kolesarskih poteh v Škofji Loki dobite TUKAJ.

 

POSEBNE PUSTOLOVŠČINE V NARAVI

Med kulturnimi znamenitostmi Škofje Loke najdete Matjaževe kamre, nekdaj aktivne vodne jame, ki jih je izdolbla reka Sora. Gre za labirint rovov, v katerih so našli ostanke jamskega medveda, bizona, volka in jelena, torej ostanke plena neandertalcev, stare okoli 50.000 let. Kamre si lahko ogledate le ob spremstvu izkušenih jamarjev.

 

 

osrčju Karavank bo vsakdo lahko užival v neokrnjeni naravi, osvajal vrhove, se nadihal svežega gorskega zraka, pil vodo iz bistrega potočka – skratka, odkril svoj košček raja. Ali pa bo v Kurnikovi hiši, redki ostalini tržiške stavbne dediščine, spoznaval nekdanjo tri stoletja staro nekdanjo bivanjsko kulturo Tržiča. Ste vedeli, da naj bi po ljudski legendi zmaj zakrivil nastanek tega kraja?

POHODNIŠTVO

Tržičani pravijo, da imajo planinarjenje v genih. Kako ga tudi ne bi imeli, če pa so obdani z vrhovi, v katere je treba kar pošteno zagristi! V bližini planinskega doma na Zelenici (1536 m) je denimo speljana ferata, ki je trenutno najzahtevnejša v Sloveniji. Niso pa vse poti le za zelo izkušene planince, na krajši izlet na Korošico, planino Prevalo ali pa na Dobrčo se na primer lahko odpravi celotna družina. Tržič pa je del tudi Vie Alpine, ki povezuje osem alpskih držav; štiri etape – nekatere lažje, druge težje – so v Sloveniji, vse pa ponujajo kilometre razglednih poti.

Več informacij o pohodniških poteh v Tržiču dobite TUKAJ.

 

KOLESARJENJE

Na destinaciji, ki je specializirana za turno kolesarjenje, je kar 30 poti tako za adrenalinske navdušence kot družine na kolesih. Te bodo izbrale lahko krožno turo čez krajinski park Udin boršt ali pa najbolj zvenečo pot na Tržiškem, Pot treh zvonov. Ena najlepših in najbolj razglednih kolesarskih tur na Gorenjskem je speljana ob vznožju najdaljše slovenske gore Košute, vztrajni bodo prevozili 132 kilometrov turnokolesarske poti Trans Karavanke, le najbolj izkušeni gorski kolesarji pa si bodo upali prečiti Košuto po grebenu.

Več informacij o kolesarskih poteh v Tržiču dobite TUKAJ.

 

POSEBNE PUSTOLOVŠČINE V NARAVI

Dovžanova soteska je v biser tržiških naravnih znamenitosti. Čeprav je starejša kot dinozavri, vanjo dinozavrova noga nikdar ni vstopila – je pa zaplavala. Tu je bilo namreč zadnjih 300 milijonov let tropsko morje, zato v slikoviti soteski danes mrgoli zelo redkih fosilov in drugih naravnih posebnosti, ki jih odkrivamo na razgledni učni poti. Dovžanova soteska je raj za ljubitelje lepega in tudi proste plezalce!

 

Žužemberk, osrednje naselje Suhe krajine, se je razvil okrog mogočnega gradu Žužemberk, ki se dviga nad reko Krko. V gradu se je rodil veliki vojskovodja Andrej Turjaški (Auersperg), ki se ga je oprijel pomenljiv vzdevek Strah Turkov.

POHODNIŠTVO

»Suhokrajinski Triglav« Sveti Peter (888 m), na tromeji občin Dolenjske Toplice, Kočevje in Žužemberk, je najbolj priljubljena točka pohodnikov. Med naravne znamenitosti, ki si jih velja ogledati, je lipa pri Brezovi Rebri (v obseg meri kar 580 cm!), lahko pa se podamo tudi po nekdanjih furmanskih poteh na Dvor, ki nam bodo razkrile zgodovino železarske tradicije od halštatske dobe do 19. stoletja. Na cilju si boste lahko ogledali muzej in ostanke nekdanje Auerspergove železolivarne, ki je bila v 19. stoletju eden največjih industrijskih obratov na Slovenskem.

Več informacij o pohodniških poteh v Žužemberku dobite TUKAJ.

 

KOLESARJENJE

Narava, ki je Žužemberk in Suho krajino bogato obdarila, razkriva neslutene možnosti za obogatitev telesa in duha. Cerkev sv. Neže, ostanki venetskih naselij in papirnice, mlini, rimski nagrobniki … vse te žužemberške znamenitosti lahko obiščete tudi na kolesu. Odpravite se lahko po rimski cesti nad dolino reke Krke ali Župančičevi kolesarski poti, za zahtevne kolesarje pa bo ravno pravšnji izziv pot Mirna gora–Črnomelj, ki se vzpne na najvišji vrh Bele krajine Mirno goro (1047 m).

Več informacij o kolesarskih poteh v Žužemberku dobite TUKAJ.

 

POSEBNE PUSTOLOVŠČINE

Suho krajino si lahko ogledate tudi z vodne gladine reke Krke. Spust s kajakom ali kanujem, ki se začne v Zagradcu, konča pa v Žužemberku oziroma vasi Dvor, velja za enega najlepših in tudi adrenalinskih, saj na poti preveslamo tudi 20 lehnjakovih slapov in jezov, ob katerih so nekdaj gradili vodne mline in žage (v Žužemberku pa je deloval tudi eden izmed najstarejših papirnih mlinov pri nas). Med temi kraji Krka teče po soteski, zato lahko opazujemo njen čudoviti svet ter ostanke mlinov in žag. Več informacij dobite pri lokalnih ponudnikih raftinga po Krki.

 

 

Si želite še več idej za aktivna doživetja v naravi? Predlagamo vam, da si preberete prvi del bloga, v katerem svojo zeleno ponudbo predstavljajo zgodovinska mesta Celje, Idrija, Jesenice, Kamnik, Koper, Kostanjevica na Krki, Kranj in Metlika. Spremljajte nas!

Nazaj na vse prispevke