blog / 23. septembra 2023

Jesenski izlet: na lovu za najlepšimi razgledi

Jeseni imamo v naravi res kaj videti in doživeti. Malodane nezemeljska prelivajoča se barvna kulisa, ki sega od zapeljive oranžne do ognjeno rdeče in tople rjave, kar kliče v svojo družbo. Sprehod skozi barvit gozd ali po planjavi združite z dih jemajočim razgledom, ob katerem si boste odpočili oči in napolnili duha z dobro voljo. Če je tudi vam jesenski čas posebej ljub, vas vabimo, da se nam pridružite pri odkrivanju idej za nepozaben jesenski izlet. V spodnjih vrsticah si preberite, kako ga lahko dopolnite z obiskom slovenskih zgodovinskih mest in dan preživite malo drugače.

Alpska Slovenija

Na sončni strani Alp, ki potekajo vse od Gorenjskega do Koroškega, se vam z malo truda razkrijejo čudovite mestne vedute.

  • Prestolnica slovenskih Alp Kranj ponuja veliko možnosti za jesenske pohode, ki so primerni za vsakogar, tudi za male nadobudneže. Podajte se na sv. Jošt, Šmarjetno goro ali pa v vseh obdobjih leta priljubljeni Jamnik (Sv. Primož in Felicijan), ki ga še posebej obožujejo lastniki fotografskih objektivov, saj je zares imenitna razgledna točka, od koder se pred vami razgrne tudi osupljiva alpska gorska veriga. 

Za piko na i: Po prihodu v dolino ne smete izpustiti sprehoda po mestu, ki ga zaradi sledi, ki jih je v njem pustil največji slovenski pesnik France Prešeren, imenujemo kulturno srce Slovenije.

  • Radovljica ni le mesto, kjer lahko doživite simfonijo okusov čokolade in medu, temveč je tudi izhodišče za lepe izlete za družino. Po nepozabne razglede se odpravite na Sv. Peter ali manj znano Suharno, kondicijsko bolje opremljeni lahko poskusite osvojiti karavanško lepotico Begunjščico, iz Krope vodi tudi ena od poti na Jamnik.

Za piko na i: Odkrivanje radovljiškega mestnega jedra združite z zabavnimi nalogami, ki vam jih pripravijo čebelice.

  • Jesenice kot na dlani? Najlepši odgovor je razgledišče Špica na Mežakli. Mesto z bogato železarsko dediščino si lahko ogledate tudi z več okoliških vrhov, kot sta Ajdna in Golica; slednja vas v mesecu maju razvaja še s čisto svojstvenimi razgledi na travnike belih princesk narcis.

   

Za piko na i: odpravite se po sledeh fužinarjev, jeklarjev in železarjev.

  • Kar iz slikovitega starega mestnega jedra Tržiča se lahko povzpnete na Kamnek v bližini nekoč mogočnega dvorca Neuhaus, ki ga je imel v lasti znani grof Radetzky. Mesto šuštarjev lahko občudujete tudi med vzponom na dobro obiskano Kriško goro, in sicer ob cerkvici sv. Jožefa, ki stoji na griču nad mestom, ali pa z razgledne točke Velika Mizica.


Za piko na i: Če vas zanima, kako so čevlje izdelovali nekoč, si oglejte Tržiški muzej, nato pa sami specite in poskusite še znamenito tržiško fliko.

  • Z zares veličastnim pogledom na Ravne na Koroškem in druge kraje daleč naokrog ste poplačani, če si za jesenski izlet izberete tod najbolj priljubljeno vzpetino Uršljo goro, prav tako lep razgled pa vas pričaka ob obisku spominskega muzeja Prežihovega Voranca na Preškem vrhu. Mesto Ravne in njegovo okolico pa lahko bolj utrjeni pohodniki občudujete tudi na več postankih na poti po Tolstem vrhu.

Za piko na i: Doživite grofovski dan v Mežiški dolini in spoznajte tukajšnjo razgibano zgodovino, ki sega od plemenite gospode do industrijske dediščine.

  • Naj greste na znani Rahtelov vrh ali se odpravite po gozdni učni poti Tičnica na Legnu, ki jo prebivalci poznajo tudi kot pot zaljubljencev, Slovenj Gradec se vam bo razgrnil v vsej svoji lepoti in vam morda celo prišepnil kako zgodbo o svoji mitološki preteklosti.

Za piko na i: V mestu vstopite v medeni raj družine Perger in skupaj z najmlajšimi odkrijte, kako se izdelujejo domači bonboni, medenjaki in lectova srca.

Mediteranska Slovenija

Skozi tisočletja je večno gibanje morskih valov oblikovalo našo obalo in prebivalcem obalnih mest narekovalo tempo življenja. Naša najlepša primorska mesta lahko občudujete tudi z višine.

  • Koper lahko opazujete z različnih točk, saj ga obkrožajo številni griči in vzpetine. Če ste za krajši potep, vam za lep razgled na mesto stoterih sonc priporočamo vzpon na Tinjan ali pa Kraški rob – ostanki črnokalske utrdbe so kot nalašč za zanimivo veduto. Aktivnejši izberite jesenski pohod na priljubljeni Slavnik, od koder boste v jasnem vremenu videli Koper, pa še veliko dlje.

Za piko na i: Sprehodite se do najstarejšega vinograda refoška v Evropi in uživanje ob razgledu na Koprski zaliv združite z degustacijo istrskih dobrot.

  • Resda se vam Piran v najlepši podobi pokaže s piranskega obzidja in cerkve sv. Jurija, toda opazujete ga lahko tudi z drugačne perspektive, na primer s Strunjanskega (Belega) križa – ta pod seboj razkrije še en biser, romantični Mesečev zaliv, ki je ena najlepših plaž pri nas.

Za piko na i: Odpravite se na vodeni ogled po trgih najbolj romantičnega slovenskega obalnega mesta. 

Osrednja Slovenija

Od Karavank do Dolenjske in Bele krajine – izbirate lahko med izletniškimi točkami v okolici zgodovinskih mest, ki so jeseni še posebno čudovite.

  • Nekoč je omogočal nadzor nad pomembnimi srednjeveškimi potmi, danes pa Stari grad obiskovalce nagradi z najlepšim razgledom na Kamnik. Pot do tja zlahka zmorejo tudi otroci, prav tako kot na Mali grad, od koder si lahko ogledate staro mestno jedro, ali pa Visoko Špico in Sv. Primož, ki ga najbolj vztrajni obiščejo tudi večkrat dnevno.

Za piko na i: V Lectarjevi hiši se naučite okrasiti svečo z motivi slavnega arhitekta Jožeta Plečnika, ki je v zgodovinskih mestih pustil mnogo sledi.

  • Če želite občudovati lepote Škofje Loke, vam priporočamo jesenski izlet v hribe, kot je Križna gora, kjer se vam bo odprl razgled na vse strani. Urico bo trajal vzpon na bližnji Sv. Andrej (nad Zmincem) in vas nagradil s pogledom na Polhograjsko hribovje, priljubljena točka za družinski izlet pa je tudi Lubnik, ki se strmo dviga nad pasijonskim mestom in odpira panoramski pogled na dolino.

Za piko na i: Preizkusite svoje ročne spretnosti in ob pomoči rokodelske mojstrice izdelajte tradicionalni loški kruhek.

  • Najlepši razgled na Idrijo si zagotovite z vzponom na Raufnk, ki ima tudi zanimivo zgodovino, saj si boste na vrhu lahko ogledali podnožje nekdaj skoraj 15 metrov visokega rudniškega dimnika, skozi katerega je v stoletju delovanja v zrak ušla ogromna količina dimnih plinov.

Za piko na i: Obiščite Antonijev rov in odkrijte, kako so rudo marljivi idrijski rudarji pridobivali v preteklosti.

  • Ne le Metliko, z razglednega stolpa, visokega 17 metrov, boste na Krašnjem vrhu videli celotno Belo krajino. Če pa se vam slikovita krožna pešpot, ki iz mesta pripelje do tja, zdi predolga, se povzpnite na razgledno Veselico – domačini se radi pohvalijo, da imajo zahvaljujoč temu z vinogradi posejanemu hribcu vsak dan veselico.

Za piko na i: Na delavnici v Hiši dobrot Bele krajine se naučite pripraviti čisto pravo belokranjsko pogačo.

  • Prisrčno ime in razgibano zgodovino nosi najbolj znana razgledna vzpetinica nad ČrnomljemGriček. Na njem si lahko ogledate tudi zanimiv spomenik, posvečen padlim borcem NOB. Lep razgled na Črnomelj obljublja tudi vinorodno naselje Stražnji Vrh, ki je del ene od tamkajšnjih kolesarskih poti, na kateri bo uživala vsa družina.

Za piko na i: Naučite se izdelati tradicionalne belokranjske pisanice.

  • Več možnosti za čudovite razglede na Kostanjevico na Krki imate, če izberete katero od pohodnih poti, ki obdajajo dolenjske Benetke. Na poti vas pričakajo številne zidanice in vinogradi, v katerih pridelujejo tod značilne sorte, med njimi cviček.

Za piko na i: Oglejte si znano Galerijo Božidarja Jakca in Cvičkovo klet.

  • Če za jesenski družinski izlet izberete Žužemberk, boste razgled, z impozantnim žužemberškim gradom vred, imeli tako rekoč pred nosom. Se vam pa pogled na kraj gotovo lepo razkrije z gradu, ki se, nenaključno, vzpenja visoko nad zeleno lepotico Krko.

Za piko na i: Vrnite se daleč v preteklost in odkrijte, kakšno je bilo grajsko življenje nekoč.

  • Ne le z največ zidanicami daleč naokrog, znamenita Trška gora vam postreže tudi z neverjetnim razgledom na Novo mesto in južno dolenjsko pokrajino. Zanimiva pustolovščina pa vas čaka, če obiščete razglednih sedem gričev, na katerih stoji dolenjska prestolnica.

Za piko na i: S celotno družino spoznajte skrite kotičke mesta in rešite uganke.

Panonska Slovenija

Visoko, višje, v nebo – razglede na srednjeveška jedra slovenskih zgodovinskih mest ponujajo tudi stolpi, na katere pa se v jesenskem času vzpnite počasi in previdno.

  • Najboljši predlog za jesenski pohod je gotovo zelo priljubljena Šentviška gora (Sv. Vid), kjer vas ne pričaka le imenitna veduta Brežic, temveč tudi energijske točke in zvon v bližnji cerkvici, ki izpolnjuje skrite želje. Po skoraj končani obnovi pa si boste obiskovalci mesto lahko ogledali tudi z najbolj znane točke, vodovodnega stolpa.

Za piko na i: Poskusite brežiške dobrote, in to pod zemljo!

  • Če ste na Ptuju, vam po krasne razglede ni treba daleč. Nekoč največje antično mesto pri nas se vam v vsej mogočnosti razkrije že z mostu čez Dravo, pogled na rdeče strehe in ulice pa se vam razgrne s Ptujskega gradu. Vse romantične duše pa ste vabljene na klopco ljubezni na Gomili, kjer bo pogled na mesto še slajše.

Za piko na i: Spoznajte, v kaj so bili oblečeni legionarji v času Poetovione, in poskusite napitek po antičnem receptu.

  • Odkrijte dih jemajoče poglede na Celje z dveh najbolj očarljivih razglednih točk. Povzpnite se na Razgledni stolp na vrhu Miklavškega hriba in ujemite lepote mesta ob Savinji na slikovito celjsko pokrajino. Za zgodovinski pridih raziščite Stari grad Celje, razgledno točko, ki poleg osupljivih razgledov ponuja tudi vpogled v bogato dediščino tega očarljivega mesta.

Za piko na i: odlično izhodišče za vzpon na oba hriba je železniška postaja, kjer lahko brez skrbi parkirate ali pa se v mesto pripeljete z vlakom.

  • Resevno morate za svoj jesenski izlet izbrati zaradi treh razlogov: 20-metrskega stolpa, ki vam odpre pogled na Šentjur in daleč naokrog; zaradi gugalnice, ki vas ob zvokih ptičjega petja zaziba v prijetno zasanjanost; zaradi modrega resja, po katerem je ta priljubljena izletniška točka dobila ime, in cveti ravno jeseni. Prijeten je tudi vzpon do arheološkega parka Rifnik, ki prav tako nagradi s prelepo veduto in je zelo primeren izlet za družine.


Za piko na i: Naučite se osnov oblikovanja na lončarskem vretenu.

  • Slovenske Konjice lahko opazujete iz različnih smeri. Ena bolj priljubljenih točk med sprehajalci so vinorodne Škalce, kjer je še posebej magično, ko vinogradi zažarijo v jesenskih odtenkih. Mimo razvalin Konjiškega gradu se do še višjega razgleda lahko podate na Stolpnik – s 25 metrov visokega stolpa boste imeli kaj videti. Konjiška gora, ki ima pravljičnih sedem vrhov, pa vas nagradi s še enim zares čudovitim razgledom, na vrhu, znanem po imenu Skala.

Za piko na i: Prisluhnite zgodbam o Konjičanih, ki so zaznamovali ta kraj, in spijte kavo z verzi.

Bi po tem, ko ste se razgibali in se nagledali naravnih lepot, radi še kaj dobrega pojedli in popili? Odkrijte okuse zgodovinskih mest in razvajajte svoje brbončice s slastnimi lokalnimi kulinaričnimi dobrotami.

Nazaj na vse prispevke