blog / 21. septembra 2021

KULTURNI ABONMA, USTVARJEN PRAV ZA VSAKOGAR

V blogu meseca septembra vas bomo popeljali po najrazličnejših krajih Slovenije in vam ponudili pestro izbiro kulinarike. Predstavili vam bomo, katere restavracije lahko obiščete, okusite dobrote slovenskih zgodovinskih mest in se prepustite simfoniji okusov. Edinstvena gastronomska doživetja so del našega programa Kulturni abonma, ki ponuja različne obiske gledališča, koncertov in literarne večere. Zajemite polno žlico kulture!

 

KRANJ

Odpeljite se v prestolnico slovenskih Alp in se prepustite kulinariki, ki vam jo ponuja Kulturni abonma.

Bistroju sonet vas bo pričakalo prijetno vzdušje mesta, v katerem je deloval največji slovenski poet. Pripravite se na novo poezijo – poezijo na krožniku. Sprehodite se skozi stari del mesta in se prepustite ekipi izkušenih kuharjev, ki bodo za vas pripravili jedi s pridihom Francije, vendar bodo kuhali z izbranimi sestavinami slovenskega porekla.

Med potepom po Kranju se ustavite v Gostilni Krištof, locirani le nekaj minut stran, v vasi Predoslje. V njihovi ponudbi in prijetni atmosferi boste neizmerno uživali. Posebna priložnost, ki jo ponuja gostilna Krištof, je restavracija za dve osebi: na vrtu je Nežkina hiška, podobna glamping šotoru, kjer vas in vašo boljšo polovico v intimnem vzdušju razvajajo z dobro hrano. Dovolite, naj vas popeljejo po Krištofovih zgodbah.

Poseben in prijeten ambient bo za vas ustvarila gostilna Pr’ Matičku, ki vas bo popeljala v čase vaših dedkov. Čas naj se za trenutek ustavi, in prepustite se kulinaričnim kreacijam. Posebna ponudba je vezana na letne čase. Privoščite pa si lahko tudi več vrst divjačine (polh, jelen, medved, gams …), prav tako pa vam v krušni peči spečejo sladkovodne in morske ribe.

Restavraciji in kavarni Brioni se ne boste le posladkali z izjemno kakovostnimi slaščicami, pač pa vam nudijo tudi pestro izbiro hrane. Uživajte v butični in elegantni restavraciji, v kateri ustvarja in tudi razstavlja svoje znanje nadobudni chef Tomaž Polenec. Privoščite si okusne jedi ob spremljavi rujne kapljice.

Gostilna Krištof.

ŠKOFJA LOKA

Potopite se v mesto pasijona, kjer sta zgodovina in kulinarika doma.

Gostilna Kašča je kulturna znamenitost Škofje Loke, saj vam ponuja izjemno doživetje srednjeveške kulinarike in ambienta. Kuhinja je tradicionalno slovenska, s pridihom loške kulinarične dediščine. Na jedilniku boste našli specifične jedi za Škofjo Loko, kot so loški zavitki (sestavljeni iz uležane govedine, polnjeni z lisičkami in jurčki, jajcem v čebulni omaki in rdečim vinom s pečeno polento) ter loška smojka (izdolbena repa, nadevana s proseno kašo).

KAMNIK

Vabljeni na izlet v srednjeveško mesto z živahno preteklostjo in odlično ponudbo kulinarike.

Gostilna Repnik je znana po visoki kakovosti in butični domačnosti. Prav zato si je prislužila znak kakovosti Gostilna Slovenija, svetovno priznani popotniški vodnik Lonely Planet pa jo je uvrstil med šest najboljših restavracij v Sloveniji. V njihovih jedeh boste občutili domačnost, saj združujejo klasične jedi, pripravljene na tradicionalen način, poleg tega pa boste lahko okusili lokalne jedi pod znamko Okusi Kamnika. Ohranili so stare tradicionalne recepte, ki jih še dandanes uporabljajo v svojih jedeh.

 

KOPER

Prepustite se svetlobi, toploti in istrskemu gostoljubju ter obiščite mesto stoterih sonc.

Koper je mesto, kjer domuje sonce, kar se odraža tudi na področju kulinarike. Privoščite si nepozabno sanjsko kulinarično doživetje v soju sveč nad Titovim trgom. Na razgledni ploščadi 54- metrskega koprskega Zvonika vas pričakuje intimno butično doživetje; 3-hodni ribji, mesni ali veganski meni z vinsko spremljavo pod taktirko koprske Gostilne pri TinetuFile brancina v vinski omaki s prilogo zelenjavnega ješprenadušene goveje ličnice s kremno polento ali pljukanci z jajčevci, pinjoli in baziliko. Kaj boste izbrali?

Večerja v soju sveč v Kopru.

ŠENTJUR

Odkrijte mesto iz časa začetkov železne ceste na Slovenskem s kakovostno ponudbo kulinarike.

Družinsko gostišče in s prenočišči Bohorč se lahko pohvali z več kot 100-letno tradicijo, ki ga vodi že četrta generacija. V izredno pester jedilnik je vključenih veliko tradicionalnih slovenskih jedi, kot so pasulj s prekajeno klobasovampi po tržaško in štajerska kisla juha. Prav zaradi njihove pestre ponudbe se bo našlo nekaj za vsak okus. V neposredni bližini so teniška igrišča, bazen in drugi športni objekti, staro mestno jedro Šentjurja pa je le nekaj minut stran.

Krožnik v gostišču Bohorč.

BREŽICE

Kjer se dve reki srečata in ustvarita prijetno vzdušje za vsakega obiskovalca, tudi ljubitelja gastronomije.

Pot naj vas popelje do inovativne in tehnološko moderne butične pivovarne Reset Brewery v Brežicah. V pivovarni ponujajo veliko več kot le dobro hrano, privoščite si lahko voden ogled pivovarne in degustacijo ter obisk pivnice Reset. Poleg dobrega domačega piva vam je na voljo tudi s pivom uparjena hrana, ki je ob kvalitetni glasbi in živahnem vzdušju družbe ljubiteljev piva še boljšega okusa.

V Dobovi najdete Staro gostilno Krulc, obratujejo že od leta 1529, zaradi česar je to tudi najstarejša gostilna v Posavju! Razvajajte svoje brbončice z različnimi mesnimi in ribjimi ploščami, odojkom ali slastnimi picami. Gostilna s tradicijo se nahaja v majhni vasici zelo blizu Term Čatež, do nje pa vas lahko popeljejo kar z brodom, ki vas po Savi prepelje na drugo stran rečne struge. Na jedilnem listu boste našli zelo pestro ponudbo.

Burger iz butične pivovarne Reset Brewery.

IDRIJA

Mesto živega srebra vas bo popeljalo v okuse Idrije, kot jih še ne poznate.

Idrija izbrano je kolektivna blagovna znamka, namenjena povezovanju lokalnih ponudnikov in široki predstavitvi kakovostnih izdelkov, pridelkov ter storitev Idrijskega. Vanjo so vključeni rokodelski in kulinarični izdelki, hišne kulinarične specialitete, turistični programi in doživetja ter prireditve s kulinarično noto. Ko govorimo o Idriji, ne moremo mimo idrijskih žlikrofov, kulinarične posebnosti, pripravljene iz testa in nadevanega krompirja, slanine ali ocvirkov v prilogi z različnimi omakami. »Žlikrofe je treba znati prav jesti. Enega imaš v ustih, drugega na vilicah, tretjega pa si ogleduješ na krožniku,« nas k obloženi mizi medse prijazno vabijo Idrijčani. Kulturni abonma v Idriji kulinarično nadgradite v znani idrijski Gostilni pri Škafarju, kjer vam poleg vselej svežih žlikrofov pripravijo še druge idrijske specialitete, kot sta smukavc in zeljševka.

Idrijski žlikrofi.

PTUJ

Odpravite se po poteh stare rimske Petovione in razvajajte svoje brbončice.

Okusite lokalne posebnosti najstarejšega mesta v Sloveniji skozi sodobno kulinarično-vinsko doživetje. Meni vključuje značilne jedi in posebne jedi s širšega območja mesta Ptuj. Ob jedi so priporočene tudi lokalne sorte vina iz vinskih kleti na širšem območju Ptuja. Gostilne, ki jih v okviru Okusov Ptuja lahko poskusite, so gostilna Ribič, katere začetki segajo v leto 1872, v Grand Hotelu Primus se boste razvajali ob dobri kulinarični ponudbi, Gostilna Pri ovinku pa vas bo popeljala po ovinkasti cesti, saj je življenje brez ovinkov dolgočasno. Gostilna Rozika posluje že več kot 80 let in s svojo domačo in tradicionalno kuhinjo navdušuje vsakega gosta. Gostišče pri Tonetu je gostilna, v kateri se boste počutili kot doma. Gostilna Graber vam bo v mirnem zelenem kotičku Ptuja nudila jedi, pripravljene s sodobnimi tehnikami, a izhajale bodo iz tradicionalnih jedi. V gostilni Amadeus pa se boste lahko sprostili ob tradicionalni hrani, ki navdih črpa iz svežih sestavin, družinske tradicije in bogate štajerske kulinarike.

Tortica Primus.

RADOVLJICA

Tu se s sladkobo mesta sreča prav vsak, zato je Radovljica imenovana kot najslajše slovensko mesto.

Okusite Radol’co v zelenem okolju dobrav in dežele zdravih proizvodov, ki jih spretni kuharji spreminjajo v izjemne in kakovostne jedi. Navdihuje jih lokalna tradicija, zato so jedi značilne za radovljiško okolje. Prepustite se okusom in obiščite Bistro Hotel Linhartrestavracijo Centervilo Podvingostilno Lectargostilno Kunsteljrestavracijo Taborgostilno Pr’Tavčargostilno Avguštingostišče Dragagostišče Tulipan in Vinoteko Sodček. Vsaka izmed ponujenih gostiln vam nudi prav posebno doživetje s posebno zgodbo. V vili Podvin obiščite prostran vrt, kjer hrano pripravlja eden najboljših slovenskih chefov, Uroš Štefelin. V gostilni Lectar se prepustite tradicionalni slovenski hrani v domačem vzdušju s tradicijo. Vonji morja in morskih jedi vam lahko zadišijo tudi v gorenjski regiji v restavraciji Tabor. V starem mestnem jedru mesta Radovljica pa vam je na voljo bogato založena Vinoteka Sodček.

Zajec v ložu iz gostilne Lectar.

SLOVENSKE KONJICE

Del dežele Štajerske, kjer vas bodo presenetili veličastni okusi.

Ti so združeni v Okusih Rogle, ki povezuje različne lokalne ponudnike kulinaričnih storitev s poudarkom na tradicionalnih jedeh po uveljavljenih recepturah in kjer bo vsak od vas našel nekaj zase – bogata kulinarična ponudba Slovenskih Konjic sega od petičnih restavracij do kmetij in tradicionalnih slovenskih gostiln. Mi vam predlagamo, da se izgubite med zlatimi griči daleč naokrog poznanih vinorodnih Škalc, ki jim pravijo tudi »slovenska Toskana«, in se prepustite simfoniji okusov v Gostilni Grič, v kateri vam bo chef Andrej Smogavc pripravil nepozabno kulinarično izkušnjo.

Krožnik v gostilni Grič.

Vabimo vas, da nepozabna kulturna in kulinarična doživetja dopolnite še z brezčasnimi ljubezenskimi zgodbami, o katerih vam pripovedujejo ulice, trgi in pročelja slovenskih zgodovinskih mest.

Nazaj na vse prispevke