novice / 7. julija 2023

Obisk Raven na Koroškem

Na letošnji četrti seji programskega odbora Združenja zgodovinskih mest Slovenije smo se tokrat srečali na Ravnah na Koroškem, občini, ki se je Združenju pridružila leta 2022.

V uradnem delu smo predstavili ambiciozni program aktivnosti Združenja za leto 2024 in poročilo o poteku projekta Pobuda za mestna središča. Predstavili smo tudi kampanjo za trajnostni obisk mest Z vlakom po kulturo!, ki se nadaljuje septembra, in nagradno igro V mesto na kavo, v kateri bomo vse poletje sledilce vabili, da obiščejo stara mestna jedra, spijejo kavico (ali kateri drugi napitek) v enem od mestnih gostinskih obratov, to delijo na naših družbenih omrežjih in se potegujejo za skoraj 100 privlačnih nagrad, ki jih podeljujejo naša mesta.

Po uradnem delu seje so nam gostitelji pripravili resnično bogat itinerarij. Slišali smo številne zanimivosti o zgodovini mesta in območja, bogatega z naravno (gozdovi) industrijsko dediščino. Ste vedeli, da so na Ravnah postavili prve stolpnice s centralno kurjavo in dvigalom v nekdanji skupni državi Jugoslaviji?

Razvoj Raven na Koroškem je takoj po drugi svetovni vojni izjemno pospešila ravenska železarna, danes Sij Metal Ravne. Njen muzejski del, vključno z mnogimi predmeti, ki so jih uporabljali delavci, v takratnem času najsodobnejšo opremo in znamenito štauharijo, smo si ogledali ob izčrpnem vodenju odlične poznavalke zgodovine matere fabrike dr. Karle Oder.

Obisk Raven pa ne sme miniti brez ogleda gradu (dvorca) Ravne. V njem imajo prostore knjižnica s trezorjem, v kateri med drugim hranijo izvod Dalmatinove Biblije, ravenska gimnazija in kavarna. Tu lahko spijete celo kavo s podpisom potomke ravenskih grofov! Grad ima bogato zgodovino in čudovit grajski park z znano Formo vivo, ki je s skupno 36 skulpturami razsejana še drugod po mestu.

O srečanju so poročali tudi v ravenskih občinskih novičkah.