blog / 13. junija 2021

Dobrodošli v mestu za en dan

Še tako kratek postanek v katerem od slovenskih zgodovinskih mest vam bo postregel s kopico zanimivih zgodb. Podajte se na najlepše sprehode, spoznajte najpomembnejše mestne posebnosti in uživajte v izbrani kulinarični ponudbi, ki je v letošnjem letu, ko je Slovenija evropska gastronomska regija, še posebej privlačna, za piko na i pa se odpravite še na zeleni potep v neposredni bližini. Vse to lahko doživite v enem dnevu!
V tokratnem blogu predstavljamo poudarke omenjenih individualnih doživetij v vsakem od zgodovinskih mest, podrobnejše opise znamenitosti, ki se združujejo v zaključeno pustolovščino, pa najdete na povezavi Mesto za en dan.

 

JESENICE: MESTO JEKLA IN CVETJA

Na Jesenicah boste na območju Stare Save spoznavali zgodovino edinstvenega fužinarskega naselja, ki je posebnost tudi v evropskem merilu! Ogledate si lahko dobro ohranjene objekte iz 17. stoletja, kot so plavž s pomožnimi obrati, rake, primer delavskega stanovanja in Bucelleni-Ruardovo graščino, v kateri je živel lastnik fužine in v kateri je danes Slovenski železarski muzej. Marsikaj zanimivega o življenju Jeseničanov nekoč boste izvedeli še, če se podate po tematski poti Spomini starih Jesenic, ki se začne nad Kosovo graščino, najstarejšo ohranjeno stavbo v mestu.

Kulinarični namig: Ne le kulinarične specialitete, v Gostišču Ejga vas bodo navdušili tudi predmeti iz bogate športne preteklosti lastnikov, nekdanje svetovno znane smučarke Alenke Dovžan in predstavnika legendarnega jeseniškega hokeja Edvina Karahodžića. Po dober sladoled ali pijačo pa zavijte v mestno gledališko kavarno Cafe Teater.

 

PTUJ: STARO MESTO NOVIH DOŽIVETIJ

Odpravite se po poteh rimske Petovione, mimo tisočletij starih spomenikov in osupljivih najdb – antično mesto Ptuj je prava zakladnica zgodovine! O njej vam v svojih bogatih in raznovrstnih razstavnih zbirkah pripoveduje tudi Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, ki domuje v najmogočnejšem objektu v mestu – Ptujskem gradu na Grajskem griču, od koder se vam bo razgrnil nepozaben razgled na Ptuj. Po vrnitvi v mestno središče ne spreglejte Kurentove sobe, v kateri boste izvedeli vse o slovitih kurentih, katerih obhodi so vpisani na seznam Unescove nesnovne kulturne dediščine.

Kulinarični namig: Ptujski kleti, najstarejši vinski kleti na Slovenskem, boste lahko degustirali najboljše arhivske letnike, v bližnjih Termah Ptuj pa uživali v razkošni Primusovi tortici s tekočo čokoladno sredico.

METLIKA: MESTO MNOGOTERIH OBRAZOV

Metlika, starodavno mesto treh trgov med Gorjanci in reko Kolpo, pripoveduje mnoge zanimive legende in zgodbe, ki jih boste spoznali med mestnim potepom – od legende o metliškem grbu, pomembnih osebnosti do zgodovine značilne metliške bele noše. O njej pripoveduje tudi ena od zbirk Belokranjskega muzeja na Metliškem gradu.

Kulinarični namig: Hiši dobrot Bele krajine poskusite izbrane izdelke lokalnih pridelovalcev, v Vinoteki Šturm v grajski kleti Metliškega gradu pa katero od sort vina, pridelano iz grozdja metliških vinogradov.

KOPER: MESTO STOTERIH SONC

Da je bil Koper v preteklosti tesno povezan z Beneško republiko, boste opazili na vsakem koraku. Med mnogimi biseri mestne arhitekture ne spreglejte Pretorske palačeLože (Loggie) in stolne cerkve Marijinega vnebovzetja z mestnim zvonikom, ki poleg preostalih zgodovinskih objektov zaokrožujejo enega najlepših mestnih trgov na nekdanjem beneškem ozemlju. Znamenitosti sta tudi baročni Da Pontejev vodnjak in vrata Muda, skozi katera so v mesto, nekdaj otok, vstopali obiskovalci. O zgodovini Kopra boste marsikaj izvedeli ob ogledu stalne zbirke Pokrajinskega muzeja Koper, ki ima svoje prostore v palači Belgramoni-Tacco.

Kulinarični namig: pritličju Lože se lahko okrepčate v ambientu, v katerem je že v 19. stoletju delovala kavarna, v Hiši refoška vinske kleti Vinakoper pa poskusite odlična koprska vina. Ta se odlično podajo tudi k specialitetam Gostilne za gradom, nosilke Michelinovih priznanj The Plate Michelin in piktogram trajnosti.

SLOVENSKE KONJICE: V OBJEMU ŽLAHTNIH ZGODB

Če obiščete srednjeveško mesto Slovenske Konjice, boste nagrajeni z nepozabnimi zgodbami iz preteklosti, neločljivo povezanimi s konji, bližnjo Žičko kartuzijoškalskimi vinorodnimi griči in seveda slovenskokonjiškim bardom Ivanom Minattijem, ki ga boste med potepom po mestu večkrat srečali.

Kulinarični namig: Na vrhu Škalc vas bodo z vrhunsko kulinariko in razgledom na idilične vinograde razvajali v Gostilni Grič, v bližnji Vinski kleti Zlati grič pa vam bodo med drugim ponudili izbrano žlahtno kapljico Konjičana. V mestu ne pozabite popiti skodelice znamenite Minattijeve kave, ki vam jo v pubu Tattenbach ponudijo z verzom katere od Minattijevih pesmi.

KOSTANJEVICA NA KRKI: NAJMANJŠE MESTO ZA NAJVEČJA DOŽIVETJA

Kostanjevica na Krki je edino slovensko mesto na otoku, še zdaleč pa ni le to! Potep po mestu cistercijanov, umetnikov in plemičev združite z ogledom nekdanjega samostana, danes znane Galerije Božidar Jakac, ki vam predstavi dela pomembnih slovenskih umetnikov, in bližnje Forme vive, potem pa se odpravite še do pravljične Kostanjeviške jame.

Kulinarični namig: Kavarni Štraus vam postrežejo kostanjeviško tortico, ki združuje zanimive lokalne sestavine, od kostanja do cvička! Pristne dolenjske jedi lahko poskusite v Gostilni Žolnir, v kleti Galerije Božidar Jakac pa lahko po predhodnem dogovoru degustirate vina pridelovalcev cvička, vina s priznanim tradicionalnim poreklom.

RADOVLJICA: NAJSLAJŠE SLOVENSKO MESTO

Radovljico povezujeta dve največji sladkosti – med in čokolada. O čebelah in slovenskem čebelarstvu pripoveduje Čebelarski muzej, pa tudi stavba Čebelica, ki je ena od zanimivih radovljiških secesijskih vil, vrednih ogleda. Radovljiško mestno arhitekturo je pomembno zaznamoval radovljiški arhitekt in utemeljitelj slovenskega urbanizma Ivan Vurnik in na njegova dela boste med potepom po mestu večkrat naleteli. Vaš obisk Radovljice prav tako ne bo minil brez srečanja s prvim slovenskim dramatikom in razsvetljencem Antonom Tomažem Linhartom, o katerem pripoveduje stalna razstava v Mestnem muzeju Radovljica. Slednji ima, tako kot Čebelarski muzej, prostore v razkošni Radovljiški graščini.

Kulinarični namig: Utrip mesta in lokalne dobrote lahko okusite v Gostilni LectarGostilni Avguštin, Bistroju Linhart ali Gostilni Kunstelj, najzahtevnejši gurmani pa boste svoje brbončice razvajali v Vili Podvin, ovenčani s prestižno Michelinovo zvezdico.

BREŽICE: MESTO OB SOTOČJU SAVE IN KRKE

Če bi morali izbrati skupni imenovalec najpomembnejših znamenitosti Brežic, bi to bila – voda. Nanjo vas bo že takoj spomnila najbolj prepoznavna stavba v mestu, Vodovodni stolp, nič manj impozanten ni pred kratkim obnovljeni železni most, ki vodi čez dve reki, Savo in Krko, malo naprej pa vas pričaka Brežiško jezero, ki mu domačini pravijo kar morje. Pred Gradom Brežice boste opazili vodni obrambni jarek, v notranjosti gradu, v katerem je danes Posavski muzej Brežice, pa vam bo dih vzela v baročne freske odeta Viteška dvorana.

Kulinarični namig: Ošterija Debeluh, ki se lahko pohvali s priznanjem The Plate Michelin, vas bo razvajala z vrhunskimi okusi, značilne okuse Posavja boste spoznali v restavraciji Splavar, v kavarni Vrtnica pa uživali v dobri kavi in utripu nekdanjega mesta trgovcev in obrtnikov.

SLOVENJ GRADEC: GLASNIK MIRU

Slovenj Gradec je kulturno središče, ki na vsakem koraku izraža svoj značaj glasnika miru. V nekdanji Mestni hiši si oglejte zbirke Koroškega pokrajinskega muzeja in Koroško galerijo likovnih umetnosti, ki je večkrat priredila mednarodne razstave pod okriljem OZN-a. Med potepom po mestu ne spreglejte cerkva sv. Elizabete in sv. Duha in zgodb ustvarjalnih Slovenjgradčanov, kot je bil mojster samospevov Hugo Wolf, o čigar življenju in delu boste izvedeli vse, če obiščete njegovo rojstno hišo.

Kulinarični namig: V izbranih mestnih lokalih si privoščite priljubljeno Wolfovo kavo, praženo po posebni recepturi. Lectova srca, medenjake, bonbone in druge slastne medene dobrote lahko kupite v priznani lectarski trgovini in delavnici z večstoletno tradicijo medičarstva, lectarstva in svečarstva Perger 1757.

KRANJ: KULTURNO SRCE SLOVENIJE

Kranju je največ sledi seveda pustil največji slovenski pesnik France Prešeren, o katerem marsikaj izveste v Prešernovi hiši, kjer je preživel zadnja leta življenja. V gradu Khiselstein danes deluje Gorenjski muzej z zanimivimi zbirkami, za kulturno dogajanje pa vse leto skrbi meščanska Layerjeva hiša, nasproti katere boste odkrili atelje izumitelja fotografije na steklo Janeza Puharja. Posebnosti, ki je ne smete spregledati, so rovi pod starim Kranjem, nekdaj zaklonišče, danes prizorišče različnih prireditev, in pa kanjon Kokre v samem središču mesta.

Kulinarični namig: Ob vrhunskih jedeh boste uživali v Gostilni Krištof, ki so ji podelili priznanji The Michelin plate in Michelin Green Star. V Gostilni Mayer vam bodo ponudili slastno tradicionalno slovensko kosilo, v Kavarni in cukrariji si privoščite odlično sladico, v prijetni Cafe galeriji Pungert pa spijte dobro kavico.

IDRIJA: ŽIVOSREBROVO MESTO

Kako zelo je naključno odkritje živega srebra pred pol tisočletja zaznamovalo Idrijo, boste opazili že takoj na začetku mestnega potepa. Dediščina drugega največjega rudnika živega srebra na svetu se vam bo razkrila, če se boste spustili v Antonijev rov, najstarejši del rudnika, si ogledali značilne delavske bloke in rudarske hiše, zavili do Topilnice Hg ali se povzpeli do znamenitega gradu Gewerkenegg in si v njem ogledali katero od zbirk Mestnega muzeja Idrija, ki pripovedujejo o bogati zgodovini, ki je Idriji prinesla vpis na prestižni seznam Unescove svetovne kulturne dediščine. Med razstavami vas bo pritegnila zgodba o idrijski čipki, za ohranjanje katere že več kot 140 let skrbi idrijska Čipkarska šola. Klekljanje v Sloveniji je Unesco uvrstil na seznam nesnovne kulturne dediščine.

Kulinarični namig: Slovite idrijske žlikrofe lahko poskusite pri večini idrijskih gostinskih ponudnikov, tudi v Kendovem dvorcu, ki se lahko pohvali s priznanjem The Michelin Plate, ali pa hotelu Jožef, nosilcu Michelinovega priznanja Bib Gourmand.

KAMNIK: SREDNJEVEŠKO MESTO

Kamnik odseva živahno preteklost pomembnega trgovskega vozlišča in razgibane arhitekture z značilnimi detajli, ki jih boste takoj pripisali mojstru Plečniku – od denimo Glavnega trgamostu čez Nevljicokapele Božjega groba, železniške postaje do Lectarjeve hiše, v kateri je naš najpomembnejši arhitekt zasnoval spominsko sobo in sveče. Na potepu po mestu se ustavite še pri rojstni hiši generala Maistra, se sprehodite po Šutni, najlepši ulici v mestu, in se za krasen razgled povzpnite do Starega gradu.

Kulinarični namig: Gostilni Korobač tradicionalno prepletajo s sodobnim, s poudarkom na lokalnih posebnostih. Tu lahko poskusite lokalna piva in se posladkate z okusnimi veganskimi slaščicami.

TRŽIČ: ZMAJEVO MESTO PODJETNIH IN SPRETNIH

Zgodbe za okni tržiških hiš vam razkrijejo zgodovino, močno prepleteno z različnimi obrtmi, med katerimi je bilo čevljarstvo (šuštarstvo) znano tudi izven Tržiča. O delovnih Tržičanih pripovedujejo tudi zbirke Tržiškega muzejaKurnikova hiša iz 18. stoletja in znamenite lesene Tekčeve jaslice. Svoj potep po mestu začnete in končate pri skulpturi zmaja, ki je po legendi »zakrivil« nastanek Tržiča. Odkrijte, kako!

Kulinarični namig: Mestni kavarni si privoščite najboljše slaščice v mestu, kot je tortica Radetzkyja, ali prvo slovensko ekološko pivo, okrepčate se lahko tudi v Kavarni Platz. Po predhodni najavi se lahko v Kurnikovi hiši naučite speči lokalno kulinarično posebnost, slastno tržiško fliko.

ŠKOFJA LOKA: PASIJONSKO MESTO

Da je Škofja Loka eno najbolj avtentičnih srednjeveških mest pri nas, potrjuje tudi sloviti Škofjeloški pasijon, prvo dramsko besedilo pri nas, ki vsakih nekaj let doživi veličastno uprizoritev. Če se želite podati po njegovih postajah, izberite interaktivno Romualdovo pot. O pasijoni, tej živi mojstrovini, ki jo je Unesco uvrstil na svoj seznam nesnovne kulturne dediščine, pripoveduje ena od razstav Loškega muzeja, ki domuje v najbolj markantni mestni stavbi, Loškem gradu na grajski vzpetini. Po obisku galerije slovenskega mojstra fantastike Franceta Miheliča se podajte še na Mestni trg, nekdaj središče škofjeloških obrtnikov, kjer si v Rokodelskem centru DUO oglejte rokodelske izdelke lokalnih mojstrov.

Kulinarični namig: Če se ustavite v Gostilni Kašča, boste priljubljene jedi okušali v prijetnem srednjeveškem ambientu, v gostilni in vinoteki Danilo pa vam postrežejo z izbranimi jedmi, za katere so prejeli priznanje The Michelin Plate.

PIRAN: MESTO, KJER SE PREPLETAJO ZGODOVINA, KULTURA IN GASTRONOMIJA

Med potepom po Piranu, enem najbolj romantičnih sredozemskih mest, boste odkrili številne znamenitosti. Nekatere od njih boste našli že na Tartinijevem trgu, poimenovanem po znanem piranskem violinistu in skladatelju, med katerimi izstopajo stavbe v beneškem slogu Loža, kjer danes domujejo Obalne galerijeTartinijeva hiša z osrednjim spomenikomSodna palača in Benečanka, stavba, ki pripoveduje zanimivo zgodbo o ljubezni. Piran ima ohranjenih sedem mestnih vrat in kar 11 cerkva, najbolj znana je stolna cerkev sv. Jurija na griču; vzpon nanj vas bo nagradil z razgledom na mesto in kar tri države.

Kulinarični namig: Na Tartinijevem trgu lahko v Čokoladnici kupite ročno izdelano čokolado, v Benečanki izdelke piranskih solin, v Tartinijevi hiši pa vam gostilnica La bottega dei sapori postreže s tipičnimi piranskimi jedmi. V Stari gostilni, ovenčani s priznanjem The Michelin Plate, poskrbijo, da bo vaša kulinarična izkušnja prvovrstna.

NOVO MESTO: MESTO SITUL

Ko se boste odpravili na potep po Novem mestu, boste hitro ugotovili, da je novo le po imenu, saj vam razkriva večtisočletno zgodovino. Vanjo se potopite med zbirkami Dolenjskega muzeja, ki hrani situle in druge dragocene najdbe iz železne dobe, ali pa raziščite arheološke najdbe griča Marof. Odpravite se v staro mestno jedro, na Glavni trg, največji srednjeveški trg v Sloveniji, in naprej po barviti srednjeveški ulici Breg. Povzpnite se na Kapiteljski grič, na katerem kraljuje stolna cerkev sv. Nikolaja in od koder se odpira prekrasna veduta mesta, vključno z lepotico Krko.

Kulinarični namig: Hiši Fink vas bodo razvajali z vrhunskimi okusi, ki so jim prinesli priznanje The Michelin Plate, v restavraciji Fink in Situla lahko poskusite posebni halštatski meni, v Gostilni Loka pa lahko uživate v družbi hišnih specialitet in šumeče Krke. Z domačimi dobrotami vam bodo ob predhodni najavi postregli v Odprtih zidanicah Trške Gore, znanih po odličnem cvičku.

ŽUŽEMBERK: ZIBELKA JUNAKOV

Sprehodite se po Žužemberku in v Parku znanih Suhokranjcev spoznajte ljudi, ki so pustili pomemben pečat v teh krajih. Na Žužemberškem gradu sta živela dva izmed njih, Andrej Turjaški in Janez Vajkard Turjaški iz rodbine Auerspergov, ki so bili lastniki izjemno pomembne Auerspergove železolivarne v bližnjem Dvoru, na katero v mestu spominja nekdanje litoželezno črpališče. Spoznali boste še prvo slovensko filmsko igralko v Hollywoodu Zallo Zarano in svetovno znanega pozavnista Vinka Globokarja.

Kulinarični namig: Okrepčate se lahko v domačem ambientu Gostilne Pri gradu.

ŠENTJUR: PESEM OB JUŽNI ŽELEZNICI

Muzeju južne železnice izveste, kako je na razvoj Šentjurja vplivala železnica, v spominski Ipavčevi hiši pa o bogati zapuščini glasbeno-zdravniške rodbine Ipavec. V muzejski zbirki Rifnik in njegovi zakladi si lahko ogledate arheološke najdbe bližnjega hriba Rifnik, na Zgornjem trgu pa še galerijo Zgornji trg, kjer hranijo kužno znamenje iz leta 1641.

Kulinarični namig: Na več krajih lahko spijete Guzajevo kavo, ki je posvečena ljudskemu junaku, razbojniku Guzaju, tradicionalne slovenske jedi pa vam ponudijo v Gostišču Bohorč.

Bi radi prosti čas preživljali čim bolj trajnostno? Preberite blog Čas je za zeleno in spoznajte slovenska zgodovinska mesta iz »zelene perspektive«.

Nazaj na vse prispevke