blog / 3. decembra 2020

Praznično vzdušje v zgodovinskih mestih

December je gotovo najočarljivejši čas v letu. Je mesec, v katerem pozabimo na vse hudo, ko poskušamo z najdražjimi preživeti čim več skupnih trenutkov in se veselimo lepih reči, ki nam jih bo prineslo novo leto. Letos bo praznični utrip malce drugačen, kot smo ga bili vajeni, saj bo družabnih prireditev, kot so praznovanja na prostem, sejmi in dogodki, manj, a nič ne de, še vedno si lahko praznike naredimo nepozabne. Denimo tako, da se sprehodimo po domačih mestih, katerih arhitekturne znamenitosti, ozaljšane s prazničnimi lučkami in okrasitvijo, so naravnost čarobne. Sprehodite se po slovenskih zgodovinskih mestih Novo mesto, Koper,  Škofja Loka, Tržič, Kamnik, Ptuj, Jesenice, Radovljica in Piran ter si adventni čas popestrite z uživanjem v njihovih lepotah in praznični ponudbi.

OSVETLJENO NOVO MESTO
Novem mestu so se odločili, da javnih prireditev ne bo, bodo pa ljudem praznični december polepšali s praznično razsvetljavo. Prižig lučk bo na večer, ko nas obišče prvi od svetih treh mož, sv. Miklavž – ta bo v družbi župana občane nagovoril prek spletnega oziroma TV-prenosa. Lučke se bodo prižgale na Glavnem trguKandijskem mostuFlorjanovem trgu pri tržnici, Prešernovem trgu in v parku KC Janeza Trdine. Posebnost bosta s tisoč lučkami okrašena novoletna smreka, postavljena na Glavnem trgu, in ambientalna videoprojekcija pred mestno hišo. Če bodo razmere dopuščale, na miklavževo načrtujejo še postavitev adventnih stojnic in hišk, v katerih se v veselem decembru radi okrepčamo z vročimi napitki, lokalnimi dobrotami ali kupimo darilca za najdražje. Vse dejavnosti in dogodki so odvisni od epidemiološke slike in ukrepov, še sporočajo iz Zavoda Novo mesto.

 

FANTAZIMA V KOPRU
Kopru bo tudi letos v vsem sijaju zažarela Fantazima. Za uvod v decembrsko čarobno vzdušje bodo poskrbeli s praznično razsvetljavo, ki letos prinaša nekaj novosti: dodatno bodo okrasili Prešernov trgKardeljevo ploščad, del Pristaniške uliceVerdijevo ulico in Titov trg ter tako prinesli še več luči v staro mestno jedro, po katerem se vijeta znameniti, v tem času s svetlobnim zvezdnim nebom okrašeni Čevljarska in Kidričeva ulica. Še posebej otroci se bodo razveselili svetlobnega živalskega vrta v Hlavatyjevem parkuCarpacciev trg bo krasila zlata oljka. Kardeljeva ploščad bo zasijala s svetlobnim jelenčkom in kar 15 metrov visokim umetnim novoletnim drevesom s skoraj 30 tisoč lučkami. To bo najvišje umetno drevo v državi! Če bodo ukrepi dopuščali, bodo sredi decembra v Taverni postavili drsališče, omogočili gostinsko ponudbo in praznični sejem, gledališke predstave za otroke ter vodene oglede okrašenega mesta. V veselem decembru bo s prazničnim radijskim programom predvidoma zaživela tudi imenitna stavba iz 15. stoletja, koprska Loža (Loggia).

 

ŠKOFJA LOKA ZA UMETNIKE
Nekaj prav posebnega decembra že šesto leto zapored pripravljajo v Škofji Loki. Projekt je še posebej pomemben v času, ko so umetniki zaradi situacije zapostavljeni; v akciji, ki so jo poimenovali Izložbe domišljije Škofja Loka, se povezuje 15 organizacij, z njo pa želijo obiskovalcem škofjeloškega starega mestnega jedra ponuditi umetniška dela in izdelke rokodelcev ter tako podpreti vrhunske domače ustvarjalce. Namen Izložb domišljije je promocija ustvarjalnosti na Škofjeloškem, oživljanje starega mestnega jedra in spodbujanje odgovornega potrošništva ter lokalnih nakupov. Prodajne razstave umetnikov in rokodelcev bodo na izbranih lokacijah (ko bo mogoče) in na spletu na ogled do 31. decembra.

 

PRAZNIČNA POT PO TRŽIČU
Tudi v Tržiču bodo na večer prihoda Miklavža, 5. decembra, ob 18. uri slavnostno prižgali praznične luči. Do 17. januarja 2021 se bo po tržiškem mestnem jedru vila praznična pot, na kateri se bo dogajalo marsikaj. Ob sobotah med 18. in 21. uro bodo obiskovalci tako lahko nakupovali unikatne praznične izdelke, v Kurnikovi hiši bodo pekli slavno tržiško fliko, svoja vrata bo odprl Tržiški muzej, okrepčali pa se bodo lahko ob prijetni glasbi in kuhanem vinu. Zares vredne ogleda so imenitne Tekčeve jaslice, ki jih je z največjo skrbnostjo in smislom za podrobnosti izrezljal tržiški čevljar Jožef Ribnikar, njegovi potomci pa ohranjajo in nadgrajujejo njegovo dediščino. Če bo zdravstvena situacija dopuščala, bo v Tržiču res nadvse veselo!

 

CVETLIČNI KAMNIK
Tudi v Kamniku so poskrbeli za praznično razsvetljavo, kljub okoliščinam pa so se potrudili, da bo december pester in čaroben. Na osvetljeno mesto bo tako na začetku in meščanom vse dobro zaželel Miklavž in povabil k odkrivanju tradicionalnih obrti in kamniške dediščine, na primer kamniško majoliko ali pa potičnice, ki jih predstavljajo kamniški ateljeji. Posebno doživetje je obisk Lectarjeve hiše v srednjeveškem jedru Kamnika, kjer so znova oživili lectarstvo, v hiši pa lahko občudujemo tudi adventne sveče in jedilni kotiček, ki jih je zasnoval sam mojster Jože Plečnik. Ljubitelji cvetlic bodo uživali v razstavi orhidej, ki jo pripravljajo v Arboretumu Volčji Potok, na razstavi Cvetličnih iluzij se bomo spraševali, ali je res, kar vidimo, prava paša za oči pa so prizori in podobe, ki so jih v Arboretumu ustvarili z nešteto lučmi. Med lučkami se boste lahko sprehodili do 16. januarja prihodnje leto.

 

PRAVLJIČNI PTUJ

Ptuj se decembra prelevi v pravo praznično pravljico. Stke jo praznična razsvetljava, v katero se na miklavževo odene to najstarejše mesto pri nas, minula leta pa tudi Ledena kraljica, škratki, dedek Mraz s teto Zimo in druga magična bitja. Ptuj je pravljica tudi takrat, ko ni prazničnih prireditev, če se le podamo na odkrivanje skrivnostnih znamenitih mestnih kotičkov in se potopimo v njegovo bogato zgodovino in kulturno in naravno dediščino.

 

VIRTUALNE JESENICE

Na Jesenicah vabijo, da skupaj ustvarimo praznično vzdušje. Da praznično okrasimo svoje balkone, okenske police, smrečice in 5. decembra ob 18. uri skupaj prižgemo praznične lučke. V spletnem prenosu, ki si ga lahko ogledate na YouTube kanalu jeseniškega gledališča Toneta Čufarja, jih bo virtualno prižgal tudi dobri mož Miklavž in tako naredil uvod v adventni čas. Veseli december bosta na Jesenicah popestrila še dva praznična dogodka: na božični večer, 24. decembra, bodo ob 18. uri prižgali božično zvezdo na razgledišču Špica na Mežakli, 29. decembra ob 16. uri pa bo jeseniške otroke obdaroval vedno darežljivi dedek Mraz, ki bo pripotoval s kočijo.

 

ZELENA RADOVLJICA
Radovljica se v veselem decembru odene v zeleno okrasje, ki so ga skrbne roke umetelno spletle iz zelenja okoliških gozdov. Ne manjka pa niti praznična razsvetljava, ki radovljiško mestno jedro naredi še bolj očarljivo. Osvetlitev sta letos doživela tudi radovljiški park in trg pred cerkvijo. Najmlajši se bodo gotovo najbolj razveselili otroške decembrske dogodivščine, v praznični Radovljici pa so nastale tudi ideje za lokalno obarvana božično-novoletna darila, ki bodo pritegnila odrasle. Kdor radovljiških lučk, ki so zagorele že 1. decembra, še ni videl, si jih lahko ogleda v tem naravnost pravljičnem posnetku.

 

PIRAN V NOVO LETO S PRAZNIČNO GLASBO IN FESTIVALOM PENIN 

V praznično preobleko se je odel tudi Piran. S posebnim otvoritvenim spletnim dogodkom, ki si ga lahko ogledate na YouTube kanalu Portoroz & Piran, je mesto zasijalo v pravljični osvetlitvi. Za dobro vzdušje bo ves mesec poskrbela praznična glasba iz zvočnikov na portoroški promenadi, če bodo razmere to dopuščale, pa bo v drugi polovici decembra zaživel tudi božično-novoletni sejem, ki bo na stojnicah ob glavni portoroški promenadi ponujal izdelke umetnostne obrti in praznične kulinarične dobrote. V sklopu tradicionalnega Festivala penin bo v soboto, 26. 12. ob 17. uri potekal prenos v živo iz Kristalne dvorane hotela Kempinski Palace Portorož, kjer bodo razglasili najboljše penine leta 2020. Ogledali si ga boste lahko na YouTube kanalu Portoroz & Piran. Da bi lahko v peninah uživali tudi vi, bo na voljo »Doživetje Festivala penin«. Gre za paket z izborom najboljših penin, ki bo naprodaj na uradni spletni strani festivala www.festivalpenin.si

 

Zdaj je pravi čas, da se podate na pot razburljivih doživetij kulturne dediščine, ki vam jih ponujajo slovenska zgodovinska mesta, in prisluhnete njihovim zgodbam.

Nazaj na vse prispevke