blog / 24. avgusta 2023

S tradicionalnimi prireditvami v jesen

Pozno poletje in prihajajoča jesen naznanjata čas, ko najhujša vročina popusti, narava se obarva v vabljive odtenke, kmetje pa hitijo k žetvi, obiranju grozdja v vinogradu in spravilu pridelkov. To je na podeželju tudi čas sejmov in tradicionalnih prireditev, ko se pregovorno mirno podeželje razživi, prijetno vreme pa tudi sicer kar kliče po številnih zanimivih dogodkih.

Tudi v naših zgodovinskih mestih lahko v poznopoletnem in zgodnjem jesenskem času obiščete mnoge zanimive prireditve, tako na podeželju kot v mestu. Prisluhnite glasbi, ki bo obarvala zgodnjejesenski del festivala FEST MEST, odkrijte, kako so živeli nekoč, in razvajajte svoje brbončice z lokalnimi dobrotami. Poiščite svojo naj jesensko tradicionalno prireditev.

 

Kimavec – september

Tartini festival, Piran


Kdaj: 26. avgust–3. september
Kje: Križni hodnik minoritskega samostana v Piranu
Atrij Pretorske palače v Kopru


Zvoki komorne glasbe se vračajo na mednarodni poletni Tartini festival. Tudi tokrat boste lahko prisluhnili vrhunskim mednarodnim izvajalcem v čudovitem okolju križnega hodnika minoritskega samostana v Piranu in atrija Pretorske palače v Kopru, ki se bodo na šestih koncertih poklonili Giuseppeju Tartiniju, v Piranu rojenemu skladatelju in violinistu. Festival vsako leto poskrbi tudi za poslastico – predstavitev originalne Tartinijeve violine, ki jo na koncertih igrajo izbrani violinisti.

Šuštarfest – Šuštarska nedelja


Kdaj: 31. avgust–3. september
Kje: ulice Tržiča


Ste vedeli, da zgodovina sejmov na Slovenskem seže v srednji vek? Sejmi so nekdaj pomenili osrednjo priložnost za srečevanje in ponujanje domačih dobrot, rokodelskih izdelkov in drugega blaga na stojnicah, postavljenih v bližini mestne hiše ali okoli cerkva. Najpomembnejši sejem v Tržiču je tradicionalno potekal prvo nedeljo v septembru, na t. i. angelsko nedeljo, ko so podjetni trgovci in obrtniki s Tržiškega in bližnjih krajev na prodaj ponudili kmečke izdelke. Tradicijo tržiških obrti, znanih daleč naokrog, ohranja in predstavlja šuštarski sejem, bolj znan kot Šuštarska nedelja, poimenovan po najbolj znani tržiški obrti, čevljarstvu. Podjetni in spretni Tržičani so sejem nadgradili v festival Šuštarfest, ki se z zanimivim programom začenja že v četrtek, 31. avgusta, vrhunec pa bo seveda Šuštarska nedelja, 3. septembra. Se vidimo v Tržiču!

 

FEST MEST: Romantični grajski koncert, Žužemberk


Kdaj: 8. september ob 19.00
Kje: grad Žužemberk


FEST MEST, najdaljši festival kulture v Sloveniji, vas 8. septembra vabi v slikovito okolje mogočnega gradu Žužemberk, kjer vas bodo izbrani učenci Glasbene šole Žužemberk, KUD Glasbene muze in J. Gallus Stična na grajskem koncertu zapeljali z romantičnimi zvoki. Solista bosta Branko Brezavšček na violini in Maja Tajnšek na klavirju. Več informacij o dogodku najdete tukaj.

 

Ptujske grajske igre


Kdaj: 9. september
Kje: ptujske ulice, Ptujski grad


Bobni že donijo, zastave vihrajo, sprevod se bliža ptujskemu Mestnemu trgu … Sprevod naznanja začetek Ptujskih grajskih iger. V mimohodu boste opazili skupine v pristnih srednjeveških kostumih, prihajajo iz drugih slovenskih krajev in tudi iz tujine. Pestro srednjeveško dogajanje na Ptuju dopolnjujejo še likovna kolonija, podelitev nagrad vinarjem, stara glasba in še kaj. Popoldne se dogajanje preseli na Ptujski grad, kjer si boste lahko ogledali tudi turnir.

 

FEST MEST: Koncert Mestne godbe Metlika in Pihalnega orkestra Tržič


Kdaj: 9. september ob 17.00
Kje: atrij Občine Tržič


Naš FEST MEST je zelo raznovrsten festival, zato lahko med njegovimi prireditvami vsakdo najde nekaj zase. Karavana kulturnih dogodkov se bo 9. septembra ustavila v Tržiču in njegovo mestno jedro napolnila s prešernimi zvoki kar dveh pihalnih orkestrov, ki staro in mlado razveseljujeta že vrsto let. V atriju občine Tržič boste tako lahko prisluhnili nastopu Mestne godbe Metlika in domačega Pihalnega orkestra Tržič.

 

Festival Novomeško poletje: Tamara Obrovac


Kdaj: 16. september ob 20.00
Kje: Glavni trg, Novo mesto


Festival Novomeško poletje vsako leto v poletnih večerih na atraktivnih lokacijah v središču Novega mesta vabi k obisku koncertov znanih slovenskih in tujih glasbenih izvajalcev. Eden od letošnjih vrhuncev je koncert impresivne hrvaške skladateljice, pevke in flavtistke Tamare Obrovac, ki občinstvo vedno znova očara z barvitim sodobnim jazzom, v katerem je čutiti tople sredozemske vplive, njena posebnost pa so besedila, odpeta v skoraj pozabljenih istrskih narečjih. Večkrat nagrajeno hrvaško izvajalko bo na koncertu 16. septembra spremljala mednarodna zasedba Transhistria Ensemble, v kateri igrata tudi kitarist Uroš Rakovec in kontrabasist Žiga Golob. V primeru dežja bo koncert v galeriji Simulaker.

 

Predstavitev knjige Iz paradiža: Tri stoletja Škofjeloškega pasijona


Kdaj: 21. september ob 18.00
Kje: Sokolski dom, Škofja Loka


Leta 2021 smo praznovali 300-letnico nastanka Škofjeloškega pasijona, najstarejšega ohranjenega dramskega besedila v slovenskem jeziku. Kodeks, ki ga je zapisal kapucin pater Romuald, hranijo v kapucinski knjižnici v Škofji Loki, na njegovi osnovi pa so zasnovali tudi pasijon, na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine uvrščeno gledališko uprizoritev na prostem, ki jo v velikonočnem času ob sodelovanju več kot tisoč prostovoljcev uprizarjajo vsakih nekaj let. 35 uprizoritev pasijona je svoje mesto dobilo tudi v posebni dokumentarni knjigi Iz paradiža: Tri stoletja Škofjeloškega pasijona. Več podrobnosti o vsebini zanimive knjige in pasijonu izveste na predstavitvi 21. septembra v Škofji Loki.


 

Dnevi evropske kulturne dediščine


Kdaj: 23. september–7. oktober
Kje: po Sloveniji


Med 23. septembrom in 7. oktobrom 2023 se bodo odvijali Dnevi evropske kulturne dediščine, ko se po Sloveniji zvrsti več kot sto dogodkov, ki izpostavljajo pomen, bogastvo, raznolikost in predvsem brezčasnost kulturne dediščine.
Letošnja tema Dnevov nosi naslov Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici. V sodelovanju z Občino Škofja Loka se ji bomo letos pridružili tudi mi, in sicer v okviru projekta Šola prenove, s katero prek teoretično-praktičnih delavnic redno izobražujemo o kvalitetni prenovi stavb, s poudarkom na starih mojstrskih znanjih.

 

Sladka Istra, Koper


Kdaj: 30. september
Kje: Koper


Slovo od poletja je lahko tudi sladko! O tem se prepričajte na največji sladki prireditvi v Sloveniji, Sladki Istri. 23. septembra bo v Kopru že petnajstič zadišalo po omamnih sladicah, ki vam jih bodo na bogato obloženih stojnicah po receptih svojih non ponudile istrske gospodinje, z najsodobnejšimi slaščičarskimi pristopi pa vas bodo navdušile tudi kreacije naših in tujih mojstrov slaščičarjev. Mednarodni festival Altroke Sladka Istra letos prinaša nekaj novosti, ena izmed njih je še raznovrstnejša kulinarična ponudba, s katero se sladicam, čokoladnim mojstrovinam, sladkim vinom in sladkim pijačam priključujejo dobrote z istrskih kmetij – od pršuta do morskih jedi, jedi s tartufi …

 

Vinotok – oktober

Sejem rokodelskih znanj in grajska tržnica starin, Brežice


Kdaj: 7. oktober
Kje: Grajsko dvorišče brežiškega gradu, Posavski muzej Brežice


Sejem rokodelskih znanj v Brežicah je tradicionalno namenjen prikazu rokodelskih obrti, predstavitvi in prodaji izdelkov lokalnih pridelovalcev. Sejma se vselej udeleži veliko število rokodelcev in je namenjen ne le končnim izdelkom, marveč predvsem prikazu veščin, kako se ti naredijo. Na prireditvi tako lahko vidite, kako se kleklja, veze, kvačka, plete, izdeluje nakit iz lesa, stekla, tekstila, izdelujejo šopki in aranžmaji iz suhih rož, predstavlja se tudi lončarstvo kot ena izmed najstarejših rokodelskih obrti na Slovenskem. Dogodek spremlja grajska tržnica starin, na kateri zbiratelji starim uporabnim in okrasnim predmetom s prodajo ponujajo ponovno uporabo.

Podeželje v mestu, Celje


Kdaj: 7. oktober
Kje: mestno središče, Celje


Namen Podeželja v mestu je, da se v urbanem okolju približajo aktivnosti podeželja, predstavijo kmetije ter povečuje prepoznavnost ponudbe pridelkov in izdelkov (suhomesnati izdelki, siri, zelišča, pecivo …). V Celju dogodek prirejajo dvakrat letno, junija in oktobra. Obiskovalci boste prvo soboto v oktobru lahko degustirali, kupovali pridelke in izdelke ter ob tem izvedeli marsikaj zanimivega.

 

Bučn’ce, Šentjur


Kdaj: 14. oktober
Kje: Mestni trg, Šentjur


Ste vedeli, da so bučnice, ali natančneje bučn’ce (pečena bučna semena), posebnost Šentjurja in okoliških krajev? Oktobra, ko je teh velikih okroglih pridelkov na pretek, postanejo osrednja zvezda sejma Bučn’ce. Kot že ime pove, je prireditev namenjena promociji jesenskih pridelkov, predvsem buč, na stojnicah se predstavijo in izdelke prodajajo lokalni pridelovalci, gostinski ponudniki, zeliščarji, umetniki … Poleg tekmovanja v hitrosti luščenja bučnic največ pozornosti pritegne tekmovanje, ki malce spominja na lepotni izbor, saj se buče »pomerijo« v kategorijah najtežje, najdaljše, najlepše in najzanimivejše. Katere bodo osvojile naslov naj buča 2023, izveste 14. oktobra v Šentjurju.

 

Jesen na tamalem plac, Kostanjevica na Krki


Kdaj: 22. oktober
Kje: kostanjeviški otok


V času, ko pečen kostanj in mošt naznanjata najlepši del jeseni, v Kostanjevici na Krki s prireditvijo Jesen na tamalem plac praznujejo pomen druženja in dobre volje. Na stojnicah lahko poskusite številne domače dobrote, seveda tudi kostanj in žlahtno kapljico, spoznate lokalna društva, otroci se učijo rezljati buče, prava paša za oči pa so tradicionalna tekmovanja v vlečenju vrvi, metanju podkev in hitrostnem veslanju po Krki, v katerih se pomerijo tako ženske kot moške ekipe.

Tradicionalno druženje pod kostanji na tamalem plac v Kostanjevici na Krki bo letos v nedeljo, 22. oktobra 2023, ob 13. uri.

V primeru slabega vremena prireditev odpade.

 

Nazaj na vse prispevke