blog / 23. novembra 2022

Veseli december v zgodovinskih mestih

December je gotovo najočarljivejši mesec v letu. Je čas, ko pozabimo na vse manj prijetne stvari, ko poskušamo z najdražjimi preživeti čim več skupnih trenutkov in se veselimo novih izkušenj in vsega dobrega, kar nam bo prineslo novo leto.
Končno se v naša življenja v polni meri vrača tudi praznično dogajanje, živahen utrip in seveda brezskrbno druženje – vsi skupaj pričarajo tisto pravo vznemirljivo obdobje adventa, radostnega pričakovanja.
Na praznike so se letos dobro pripravili tudi v naših zgodovinskih mestih. Vas zanima, kako? Preberite spodnje vrstice in izberite praznovanje zase. V lepotah domiselno okrašenih ulic in bogati praznični ponudbi boste res uživali.

Novo mesto: Živahno in praznično za vse generacije

V Novem mestu obljubljajo praznični utrip za vso družino. Praznično dogajanje se začne 5. decembra s prižigom lučk. Med 25. decembrom in 8. januarjem bodo potekale številne prireditve – od otroških predstav do ognjenih spektaklov gledališča Ane Monro, umetnikov iz tujine in seveda koncertov z znanimi glasbenimi izvajalci, vsakdo bo v pestrem programu našel nekaj. Otroci se bodo še posebej razveselili velikega drsališča na Glavnem trgu, odrasli pa bogate gostinske ponudbe. Na adventnem sejmu na Glavnem trgu boste med številnimi izdelki domače in rokodelske obrti gotovo našli kakšno idejo za izvirno darilo. 

Brežice: Za vsakogar nekaj

Za vsakogar nekaj, bi lahko opisali program decembrskega dogajanja v Brežicah. 4. decembra ste vabljeni na praznični rokodelski sejem, ki ga Posavski muzej Brežice pripravlja že nekaj let– svoj prihod je napovedal tudi Dobri mož! Poiščite darilo za svoje najdražje med zanimivo ponudbo domačih rokodelcev in se udeležite katere od delavnic. 10. decembra bodo odprli drsališče na prostem pred Športno dvorano Brežice. 15. decembra bosta otroke razveselila Božiček in posebna predstava, odrasle pa bodo zabavali komiki in glasbeniki. V Brežicah boste lahko tudi silvestrovali na prostem.

Božičkov nabiralnik v Slovenj Gradcu

V Slovenj Gradcu bodo vstop v adventno obdobje zaznamovali 27. novembra s prižigom prve sveče adventnega venca pri fontani na južnem vhodu v mestno jedro, luči pa bodo s slavnostnim prižigom mestu praznično obleko nadele 1. decembra. Otroke bo 5. decembra obiskal prvi od treh svetih mož, Miklavž. V mestnem jedru že vrsto let za najmlajše stoji Božičkov nabiralnik, v katerega lahko otroci oddajo svoja pisma – če mu dopišejo svoj naslov, jim bo Božiček celo odgovoril! Družine se podajte na poseben praznični potep po mestnem jedru, ki z okrašenim ambientom ustvarja praznično vzdušje. Na božično-novoletnem sejmu lahko kupite tudi prav posebna darilca. Za lepe spomine bo poskrbel tudi obisk Božička, ki se s svojim posebnim okrašenim vozilom poda na pot po celotni občini. V novo leto bo najmlajše pospremil dedek Mraz, malce starejši pa boste novo leto lahko pričakali na Trgu svobode.

Fantazima v Kopru 

V Koper se 26. novembra s prižigom lučk vrača Fantazima, ki bo z bogatim prazničnim dogajanjem sončno mesto popeljala v novo leto. Prižig bo na Titovem trgu, istega dne pa se po okrašenih ulicah, popestrenih s prazničnimi glasbenimi zveni, podajte še na drsališče v Taverni in zimsko edicijo Altroke Istra Gourmet festivala, ki se bo na Muzejskem trgu predstavil s ponudbo tradicionalnih istrskih jedi. Konce tedna bodo obarvali glasbeni dogodki in predstave za otroke, nedelje bodo namenjene adventnim sprehodom, med 2. in 4. decembrom boste lahko na Titovem trgu obiskali Miklavžev sejem s praznično ponudbo in rokodelskimi izdelki. Otroci bodo uživali v praznični okrasitvi in tematskem mini zabaviščnem parku na ploščadi ob morju, pa tudi v dvorani sv. Frančiška, kjer jih bodo obiskali Miklavž, Božiček in dedek Mraz.

Umetniška Škofja Loka z izložbami domišljije

Že deveto leto zapored bo staro mestno jedro Škofje Loke obiskovalcem odprlo svoje izložbe domišljije. Na prodajnih razstavah na različnih lokacijah mestnega jedra – letos jih je štirinajst – se bodo s svojimi izdelki predstavili umetniki, rokodelci, fotografi, ilustratorji, oblikovalci … Razstavna oz. prodajna mesta, ki jih letos bogatijo tudi delavnice, boste prepoznali po igrivih silhuetah na fasadah hiš in v izložbenih oknih, namen projekta pa je spodbuditi k ozaveščenim nakupom daril iz lokalnega okolja in podpori vrhunskim domačim ustvarjalcem. »Obdarujte z domišljijo!« vas vabi praznična Škofja Loka.

Praznične Slovenske Konjice

Decembrski sprehod po Slovenskih Konjicah bo praznično obarvan. Drsališče na Mestnem trgu in ogromna okrašena smreka bosta otroke razveseljevala vse od Miklavža pa do prihoda zadnjega dobrega moža. Teden pred božičem bo s koncerti in baletnim nastopom praznično obarvala Glasbena šola Slovenske Konjice, vikend pred božičem pa Godba na pihala Slovenske Konjice s kar dvema božično-novoletnima koncertoma. Na predbožični večer bo konjiški potoček Ribnica na Starem trgu zasijal v soju prazničnih svečk, ki jih že tradicionalno prižgejo konjiški skavti. Praznične sprehode bodo v dnevih po božiču nadomestile vožnje z vlakcem Konjičanom, s katerim se boste lahko zapeljali skozi srce mesta in občudovali smrečice, ki jim bodo podobo nadeli prebivalci Slovenskih Konjic. Vrhunec dogajanj bo seveda silvestrovanje na prostem.

Slovenske Konjice

Živahno v središču Metlike

V Metliki vas decembra vabijo v staro mestno jedro. Tam bodo 1. decembra organizirali delavnico adventnih venčkov, ki bodo krasila vrata hiš na Mestnem trgu. Naslednji dan bo prižig lučk popestrila otroška predstava in delavnica peke piškotov ter okraševanje smrekice z njimi. Metliška folklorna skupina Ivan Navratil bo pripravila velik glasbeno-plesni dogodek prvo soboto v mesecu. Mestna godba Metlika obljublja spektakularen novoletni koncert tretjo decembrsko soboto. Glavno dogajanje z novoletnim sejmom, otroško predstavo, prihodom dedka Mraza, koncertom in otvoritvijo drsališča bo 16. decembra. Dogajanje na drsališču, ki bo pred Metliškim gradom, bodo popestrili še manjši koncerti, v drugi polovici meseca pa se boste lahko družili tudi na Festivalu penin

Praznično Celje

Vse ljubitelje okrašenih mest in adventnega dogajanja v svojo družbo vabi Celje, ki letos obljublja nove junake. Ponudba je tolikšna, da boste hoteli kar vse obiskati: po slavnostnem prižigu lučk na predvečer prve adventne nedelje bo na Krekovem trgu oživelo novo pravljično dogajališče Severni pol, na katerem bo domovala družina snežakov. Po mestnih ulicah bodo vabili svetlobni foto kotički in svetlobna projekcija z animiranimi junaki, odmevala bo praznična glasba, dišalo bo po prazničnih dobrotah. Izbrani rumi, gini in kuhano vino v družbi odličnih sladic, Festival penin in Decembrovanje bodo december naredili še lepši in slajši. Tradicionalni božično-novoletni sejem se bo preobrazil v Zakladnico daril, na tržnici bodo pognali pravljični vrtiljak, na drsališču pa bo na ogled predstava na ledu Kraljestvo pravljic. Svoja vrata bo tradicionalno odprla Pravljična dežela. Z vilami se bo mogoče odpraviti na ogled po mestu, rajati, se popeljati s kočijo in pričakati dobrega moža. Vrhunec dogajanja bodo glasbeni koncerti in silvestrovanje na prostem.

Advent v Kostanjevici na Krki

Na OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki gojijo soodgovornost do drugega, solidarnost in prostovoljstvo. Zato že osemnajst let pripravljajo dobrodelni predbožični sejem in koncert. Učenci in zaposleni izdelajo različne izdelke in pecivo in jih ponudijo na sejmu. Ves izkupiček je namenjen šolskemu skladu, iz katerega se namenijo sredstva za različne potrebe. Sejma in koncerta se lahko udeležite 25. novembra na OŠ Jožeta Gorjupa. Za pravljice nismo nikdar prestari, pa so prepričani v Galeriji Božidar Jakac in kostanjeviški enoti Valvasorjeve knjižnice Krško, ki vas 20. decembra vabita na pravljično-ustvarjalno druženje za vse generacije. 21. decembra pa prirejata še poseben pravljični večer, namenjen odraslim.

Tržič: Praznične poti v osrčju Karavank

V Tržiču bodo na večer prihoda Miklavža, 5. decembra, prižgali lučke, ki bodo »šuštarsko mesto« osvetljevale vse do 8. januarja prihodnje leto. Letošnji posebnosti prazničnega programa Tržiča sta dve: po novem je okrašeno tudi območje okrog prenovljenega dvorca Neuhaus, vsak ponedeljek v decembru, razen 26. 12., ko vas Pihalni orkester Tržič vabi na tradicionalni božično-novoletni koncert, in prvi v januarju pa bo namenjen posebnemu vodenemu doživetju z naslovom Nepozabni božič Jakoba Aljaža. Ravno v Tržiču je kaplan Aljaž namreč leta 1871 prvič zapel Sveto noč v slovenščini. V tem prazničnem času ne smete zamuditi ogleda znamenitih Tekčevih jaslic, ki jih je iz lesa domiselno in skrbno izdelal tržiški čevljar Jožef Ribnikar, njegovo dediščino pa ohranjajo in nadgrajujejo njegovi potomci.  V Žiganji vasi pa lahko 16. do 17. decembra obiščete prireditev žive jaslice.

Zabavajte se v Črnomlju

Praznični mesec se bo v Črnomlju s tradicionalnim dogodkom Zabavaj se v mestu začel 3. decembra. Z dogodkom pri gradu Črnomelj bodo oživili dogajanje v starem mestnem jedru. Na prazničnih stojnicah boste lahko preverili ponudbo pestrih izdelkov lokalnih ponudnikov, najmlajši si bodo lahko ogledali otroško predstavo, skupaj uživali v koncertu in slavnostno prižgali novoletne lučke. Otroci bodo pričakali in pozdravili Miklavža, ki jih bo razveselil z majhno pozornostjo. 

Veselo v Kamnik

Tudi Kamnik se bo odel v tisoče lučk, ki bodo naznanile zanimivo praznično dogajanje v mestu. Z dobrimi željami vas bo zasul Miklavž in vas povabil k odkrivanju tradicionalnih obrti in kamniške dediščine, na primer kamniško majoliko ali pa potočnice, ki jih predstavljajo kamniški ateljeji. Priporočamo obisk Lectarjeve hiše v srednjeveškem jedru Kamnika, kjer boste lahko občudovali lectarske izdelke in tudi adventne sveče in jedilni kotiček, ki jih je zasnoval sam mojster Jože Plečnik. Prav posebno doživetje je večerni obisk Arboretuma Volčji Potok, ki navdušuje s praznično osvetlitvijo. V šotoru bo najmlajše pričakala bela pravljica. Med lučkami se lahko sprehodite vsak dan med 19. novembrom in 8. januarjem prihodnje leto.

Čarobni Ptuj

Ptuj decembra prinaša bogat praznični program. Na okrašeni mestni tržnici bo znova postavljeno drsališče, osrednji program pa se bo odvijal pred Mestno hišo, kjer bodo od 19. decembra naprej vsak dan, od poznega popoldneva naprej, potekale vsebine, namenjene otrokom. Zadnje tri dni letošnjega leta vas bodo razveseljevali s koncerti, vabijo vas tudi na silvestrovanje na prostem – dopoldne za otroke in zvečer za nekoliko starejše. Sprehodite se med ponudniki stojnic z božično ponudbo in se pogrejte s kuhančkom ali okusite odlična lokalna vina ob kulinarični ponudbi mesta.

Praznične Jesenice

Na Jesenicah vas k praznovanju vabijo različne lokacije. V začetku decembra bo v Kinu Železar najmlajše obiskal prvi dobri mož Miklavž, ki bo nato skupaj z otroki prižgal praznične luči. Če vas ne premami drsanje na Trgu Toneta Čufarja, pa obiščite rezbarja in slikarja Ceno Razingarja, ki je v vasi Planina pod Golico iz lesa ustvaril prave Alpe v malem, del njih pa so med 24. decembrom in 2. februarjem seveda tudi božične jaslice. 

Jesenice, zima

Pravljična Radovljica

Radovljica bo tudi letos ponudila paleto prazničnih dogodkov. Praznično okrašeno mesto bo znova navduševalo s pristnim zelenim okrasjem, pletenim vrbjem, čudovitimi pletenimi kroglami in lestenci – umetelno so jih iz zelenja okoliških gozdov spletle skrbne roke – ter pravljično dogodivščino po mestu. Vsak konec tedna lahko obiščete praznični sejem z delavnicami za otroke, uličnimi predstavami, pa tudi koncerte in uživate v street food kulinariki Okusov Radol’ce. Radovljiške lučke, ki bodo zagorele 2. decembra, si lahko ogledate v tem naravnost pravljičnem posnetku, ki naj vas povabi k ogledu v živo.

Radovljica

Decembrske sladkosti v Piranu

Božični sejmi, praznične lučke, ki bodo ulice osvetlile 2. decembra, odličen glasbeni program … v Piranu se obeta pester december! Med 18. decembrom in 6. januarjem si v piranskih cerkvah oglejte praznične jaslice, 17. decembra na Tartinijevem trgu ne zamudite sejma starin, domače obrti in darov narave, od 27. decembra do 9. januarja pa Tartinijeve novoletne tržnice ter novoletnih predstav za otroke. Novo leto boste v Piranu lahko pričakali ob glasbenem programu in svetlobnem šovu opolnoči.
Skočite še v bližnji Portorož, kamor se 26. decembra vrača Festival penin, ali pa v nekdanje skladišče soli, kjer boste med 16. decembrom in 7. januarjem lahko kotalkali. Z istrskimi dobrotami, kot so bobiči in jota ali fritule, in kuhanim vinom, ginom ali toplim čajem pa se boste lahko okrepčali v parku hotela Kempinski Palace, na božično-novoletnem sejmu Vse sladkosti življenja, ki ponuja tudi izvirna darilca.

Božična vas v Ravnah na Koroškem

Na Ravnah na Koroškem letos vabijo v Pravljično oz. Božično vas v Grajskem parku. Lokalni ponudniki bodo prodajali svoje izdelke, otroci se bodo lahko fotografirali z Božičkom, predvideno je tudi drsališče

Izbrano v Idriji

V Idriji vas 2. decembra vabijo na slavnostni prižig lučk. Dan zatem se začne tradicionalni Barbarin sejem, posvečen sv. Barbari, zavetnici rudarjev, ki goduje 4. decembra. Na njem se predstavijo ponudniki lokalnih pridelkov in izdelkov. Novoletne jelke v mestu bodo nekaj posebnega, saj jih bodo okraševali učenci tamkajšnjih osnovnih šol! Otroke v mestu in na podeželju bosta obiskala decembrska dobra moža, v mesto pa se 17. decembra posebej pripelje dedek Mraz. Med vrhunci dogajanja v Idriji bo še podelitev certifikatov zadnjega ocenjevanja KBZ Idrija izbrano.

Kranj: Pravo mesto za prešerni december

Veseli december se v Prešernovem mestu, kot se spodobi, začne na ta veseli dan kulture, na Prešernov rojstni dan, 3. decembra, ko v Kranju tudi prižgejo lučke. Pesnikovi verzi »Dobro v srcu mislimo«, »Vsi naj si v roke sežejo« in »Kozarce zase vzdignimo« so tudi rdeča nit praznovanja. Pred Prešernovim gledališčem bodo najmlajši uživali ob pogledu na božično-novoletno smreko, na Glavnem trgu pa jih pričakuje tudi pravljični gozdiček. V starem mestnem jedru vas med sprehodom pozdravijo lesene skulpture cvetličarskega mojstra Matjaža Beguša, med njimi so tudi lesene jaslice v kanjonu reke Kokre. Še ene lesene jaslice vas na ogled vabijo na vrt gradu Khislstein – izdelal jih je kranjski umetnik Miro Rismondo. Na vrtu, odetem v pravljično podobo, se lahko usedete tudi na Božičkov stol. V starem mestnem jedru, na Poštni ulici, od 3. do 30. decembra ne spreglejte tradicionalnega božično-novoletnega sejma, kjer se s svojimi izdelki predstavljajo lokalni umetniki in obrtniki.


Vas zanima dogajanje v slovenskih zgodovinskih mestih vse leto? Spremljajte naš koledar prireditev in poiščite pravšnjo zabavo zase.

Nazaj na vse prispevke