blog / 6. junija 2023

Z vlakom po kulturo: V zgodovinska mesta potujem trajnostno

Ko se usedete na vlak ali avtobus, ne gre le za običajno potovanje na želen cilj – to je tudi priložnost, da se povežete z drugimi ljudmi, da izmenjate nasmehe, prijazen pozdrav ali se zapletete v globok pogovor, ki se bo morda razvil celo v prijateljstvo. Predvsem pa je priložnost, da odkrijete skrite bisere v mestu, ki jih sicer morda niti ne bi niti opazili.

Zato bi vas radi povabili, da se v zgodovinska mesta tokrat odpravite z javnim prevozom in njihovo bogato kulturno dediščino in mestni utrip doživite na najsodobnejši način – trajnostno, zeleno. Z akcijo Z vlakom po kulturo! si privoščite nepozaben izlet in odkrijte, da je trajnostna mobilnost pravzaprav lahko res kul.

 

Zakaj je trajnostna mobilnost tako pomembna?

Trajnostna mobilnost se je pojavila v 90. letih 20. stoletja kot odgovor na naraščajoče izzive na več področjih. Kateri so osrednji razlogi za to, da je v zadnjih letih trajnostna mobilnost postala ključna tema, in kako lahko prispevate sami?

  1. Okoljski izzivi. Trajnostna mobilnost je nastala kot odziv na posledice tradicionalnih načinov prevoza, ki temeljijo na fosilnih gorivih: onesnaževanje zraka, emisije toplogrednih plinov, segrevanje ozračja … Čeprav je Slovenija geografsko zelo raznolika, dostopnost in povezave pa zelo različne, lahko tudi sami storite marsikaj za zmanjševanje negativnih vplivov na okolje – ko je možno, uporabite prijazne načine prevoza, npr. javni prevoz, sedete lahko na kolo (namige za kolesarske izlete v zgodovinska mesta najdete v tem blogu) ali v električno vozilo ali pa se na pot odpravite peš. Vaš moto naj bo: Veliko majhnih korakov prinese veliko spremembo.
  2. Prometni zastoji in načrtovanje. Preživite veliko časa v gneči, morda celo vsak dan? Veliko število vozil, tako domačih kot tranzitnih, zadnja leta močno obremenjuje naše ceste in mestne vpadnice. Zastoji dokazano vplivajo na gospodarstvo, produktivnost in nenazadnje tudi kakovost življenja. Trajnostna mobilnost vključuje tudi prometno učinkovitost oz. celovito prometno načrtovanje, ki prinaša dodatne prednosti, kot je povezljivost med različnimi načini prevoza.
  3. Zdravje. Ste vedeli, da lahko onesnažen zrak, ki ga povzročajo izpušni plini, resno ogroža vaše zdravje? To še posebej občutijo starejši in tisti, ki jih pestijo respiratorne težave. Če se odločite za trajnostno mobilnost in čim pogosteje izbirate katero od okolju prijaznih možnosti javnega prevoza, boste naredili veliko za svoje zdravje, pa tudi za okolje. Kakovost zraka bo boljša, vaše tveganje za razvoj nekaterih bolezni prav tako, če boste uporabili kolo ali pa šli peš, pa boste tudi telesno aktivni. – Če ji damo možnost, nam trajnostna mobilnost prinaša veliko prednosti, kajne?
  4. Socialna vključenost in dostopnost. Če si ne morete ali pa ne želite omisliti avtomobila, lahko z uporabo javnega prevoza in drugih oblik mobilnosti precej prihranite. Trajnostna mobilnost z javnim prevozom, ki je praviloma cenejši, tako omogoča možnosti za prevoz vsem prebivalcem in jim zaradi drugačnega statusa ne odvzema možnosti za polno življenje.

Trajnostna mobilnost ni le pot, po kateri se premikamo, ampak tudi izbira, ki oblikuje našo prihodnost. S skupnimi močmi in odločitvami za okolju prijazne načine prevoza gradimo mostove do bolj čistega, zdravega in povezanega sveta.

 

Zakaj izbrati vlak ali avtobus?

To, da Slovenci radi vozimo avtomobile, je splošno znano, kot tudi to, da bi marsikdaj lahko izbrali drugačen način prevoza, če bi se le potrudili. Vožnja z avtomobilom seveda ima svoje prednosti – toda tudi vlak ali avtobus jih imata kar nekaj. Pokazati morate le nekaj pripravljenosti za (lahko čisto majhno) spremembo življenjskega sloga. Poleg osrednje okoljske izbira javnega prevoza prinaša še druge prednosti:

  • Vlaki, v zadnjem času pa tudi avtobusi, so znani po udobju. Sedeži so prostornejši, kar vam omogoča, da si odpočijete, zadremate ali pa med vožnjo delate. Večina javnega prevoza tudi že ima brezžični internet.
  • Potovanje z vlakom ali avtobusom je udobno tudi zato, ker vam ni treba skrbeti ne zaradi gneče ne iskanja parkirnega prostora.
  • Čas med vožnjo lahko učinkovito izkoristite za karkoli drugega, naj bo to branje knjige, poslušanje glasbe, opazovanje okolice, pogovor s sopotniki ali delo.
  • Z vlakom potujete po poteh, na katere sicer najverjetneje nikdar ne zaidete. Čudovito pokrajino tako opazujete v čisto drugačni perspektivi.
  • Avtobusne postaje so razpršene po mestih in tudi podeželju, kar omogoča dostop do različnih krajev, avtobusne proge pa relativno dobro pokrivajo prometne poti.
  • V vožnji z vlakom je nekaj romantičnega – se strinjate? Zamislite si čarobnost trenutka, ki ga prikliče enakomerno brzenje po železniških tirih in vas zaziba v spomine iz preteklosti …

V nadaljevanju preberite, katere so še druge prednosti uporabe javnega prevoza in kakšne ugodnosti vam prinaša obisk zgodovinskih mest z vlakom ali avtobusom.

Upokojenci potujejo brezplačno

Da bi povečali mobilnost upokojencev, so leta 2020 uvedli brezplačno vozovnico za prevoze v medkrajevnem javnem potniškem prometu. To pomeni, da lahko vsi, ki ste upokojeni, starejši od 65 let, če niste v delovnem razmerju, invalidi in vojni veterani uporabljate avtobus ali vlak brezplačno, doplačati morate le za potovanje z vlakom višjega razreda. Kje dobite in oddate vlogo za pridobitev brezplačne celoletne vozovnice IJPP, izveste tukaj.

Novost: enotna vozovnica Slovenija

Od 1. junija 2023 v državi velja nova enotna vozovnica IJPP, ki so jo poimenovali Slovenija. Njen namen je spodbuditi k uporabi javnega potniškega prometa tiste, ki ga morda še ne uporabljajo, in nimajo že drugih ugodnosti. Na voljo je vsem potnikom, tudi tujim državljanom, kupite pa jo lahko na vseh prodajnih mestih javnega potniškega prometa (IJPP).

Katere novosti vam nova enotna vozovnica prinaša?

  • Cena enotne vozovnice je 70 evrov na mesec (če jo uporablja več oseb, pa 90 evrov).
  • Poleg mesečne so na voljo tudi dnevne, tridnevne in tedenske vozovnice (15, 20 in 30 evrov).
  • Potnik lahko tako vozovnico uporabi za neomejeno število voženj.
  • Enotna vozovnica velja tako za prevoz z vlakom kot avtobusom.
  • Po novem imajo otroci do šestega leta brezplačni prevoz, za otroke, stare med šest in 15 let, ki nimajo subvencioniranega prevoza, pa se upošteva 50-odstotni popust.

 

Po kulturno doživetje v zgodovinska mesta

Izbrali ste svoj način okoljsko prijaznejšega prevoza, zdaj morate izbrati le še cilj. Nič hudega, če v izbrani destinaciji ni železniške povezave, potujete lahko tudi z avtobusom. V zgodovinskih mestih vam v sodelovanju s Skupnostjo muzejev Slovenije v sklopu akcije Z vlakom po kulturo! ponujamo več kot 80 lokacij kulturne dediščine, kar pomeni številne možnosti za čudovita kulturna doživetja, in to ugodneje, saj prevoz z vlakom ali avtobusom pomeni 20-odstotni popust pri obisku sodelujočih kulturnih ustanov.

Ugodnost v višini 20 odstotkov popusta na redne cene vstopnic vam bodo priznali v vseh spodaj naštetih muzejih, galerijah in drugih kulturnih inštitucijah ob predložitvi vozovnice Slovenskih železnic, veljavne na dan obiska, ali ob predložitvi potrdila, izdanega na podlagi predložene kartice IJPP, ki se uporablja tako za prevoz z vlakom kot za avtobusne prevoze.

 

Med številnimi muzeji, galerijami in drugimi lokacijami dediščine v zgodovinskih mestih izberite svojo:

V akciji Z vlakom po kulturo! sodelujejo tudi kulturne institucije iz drugih mest:

Ljubljana: Muzeji in galerije mesta Ljubljane – Mestni muzej Ljubljana, Plečnikova hiša, Galerija Jakopič, Cukrarna
Maribor: Mariborski grad, Muzej najstarejše trte
Velenje: Muzej Velenje
Trebnje: Galerija likovnih samorastnikov Trebnje


Namig: V osrednjih muzejih v zgodovinskih mestih boste našli mnoge zanimive eksponate – od lobanj Celjskih grofov, lokomotive in celo egipčanskega kipa, ki je tisočletja stražil mumijo v egipčanski grobnici. Kateri bo vaš naj muzejski eksponat?


Kako priti in kaj početi?

Da bi se lažje odločili, kako potovati in kaj si ogledati, smo na strani Z vlakom po kulturo! (najdete jih na dnu strani) pripravili nekaj predlogov za dnevni obisk. Želimo vam srečno in prijetno pot!

Pred vrnitvijo na postajo …

… pa si privoščite še sprehod po mestu, morda kulinarični postanek ali pa kavico v eni od očarljivih mestnih kavarn; kar nekaj idej za krajše spoznavanje mestnih zgodb najdete v Mestu na dan. Danes mestno, jutri nepozabno, vsak dan pa tudi vsaj malo – zeleno.

 

Nazaj na vse prispevke