blog / 8. avgusta 2021

Zelene oaze zgodovinskih mest

V vročih poletnih dneh si vsi želimo osvežitve v prijetni senčki – če se ob tem lahko še namakamo, so vrhunski užitki zagotovljeni. Tudi slovenska zgodovinska mesta imajo svoje zelene oaze, ki vam bodo prinesle sprostitev in ohladitev, in v tokratnem blogu smo jih zbrali na enem mestu. Obožujete morske plaže, jezera, reke ali imate najraje termalno vodo? Izbira je velika. Da bodo poletna doživetja res popolna, pa predlogom dodajamo še namige za poletne kulturne dogodke. Združite torej počitek s kulturnimi užitki in ustvarite nepozabne poletne spomine.

MORSKE PLAŽE

 

Čeprav je naša morska obala precej kratka, ponuja kar nekaj zanimivih plaž in zalivov, kjer bo vsakdo našel kotiček zase.

·         Piran

Verjetno najbolj romantična plaža pri nas je Mesečev zaliv ali Zaliv sv. Križa. Ta se vam razkrije, če se spustite pod previsni klif Naravnega rezervata Strunjan, v katerem lahko sicer vse leto uživate v čudovitem okolju in občudujete tamkajšnje specifične rastlinske in živalske vrste. Nedaleč od zaliva vas čisto morje, pozibavajoči se borovci in urejene površine vabijo na plažo Krka Strunjan, ki navdušuje tako staro kot mlado – prav tako kot plaža Fiesa, kjer se zaradi nizke vode še zlasti zabavajo najmlajši, malo globlje pa pestro podvodno dogajanje privablja navdušene potapljače. Če bi se radi v morju ohladili med obiskom piranskega mestnega jedra, vam priporočamo plažo pred hotelom Piran in plažo na piranski Punti – obe sta večinoma kamniti oz. prodnati in lahko dostopni.

Poletni kulturni namig: Med 21. avgustom in 9. septembrom obiščite festival Tartini, ki ga bodo letos že dvajsetič zapovrstjo obogatili nastopi vrhunskih svetovnih glasbenikov.

·         Koper

Ko pomislite na plažo, vam morda res ne pride najprej na misel Koper, a tudi to se zadnja leta hitro spreminja. Poleg tradicionalnih Mestnega kopališča, ki je le nekaj minut hoda od najlepših mestnih kulturnozgodovinskih znamenitosti, in kopališča Žusterna, ki je posebna kombinacija naravnega in bazenskega kopališča, se od letos lahko ohladite tudi na povsem novi plaži med Žusterno in Semedelo, ki že privablja številne kopalce.

Poletni kulturni namig: Vse do 30. septembra lahko na različnih dogodkih okušate raznoliko istrsko kulinariko Altroke Istra Gourmet Festivala, do 22. avgusta se bodo na Festivalu PUF, na znanih koprskih mestnih prizoriščih predstavljali lutkarji in ulični gledališčniki, do 31. avgusta pa bo kulturno dogajanje v Kopru popestril že 28. Primorski poletni festival.

ZDRAVILNA TERMALNA VODA

 

Da ima termalna voda zdravilne učinke na telo (in duha), je znano že stoletja, kopanje v termah pa je priljubljen način sprostitve in lakotne rekreacije skozi vse leto.

·         Kamnik

Ali ste vedeli, da so Terme Snovik najvišje ležeče terme v Sloveniji? Termalna voda v njih je obogatena z magnezijem in kalcijem, kar blagodejno vpliva predvsem na kosti, kožo in prebavo. Če se mudite v teh krajih, pa morate nujno obiskati tudi srednjeveški Kamnik, na katerega podobo je močno vplival Plečnik, čigar dela v naši prestolnici so bila pred kratkim vpisana na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine.

Poletni kulturni namig: Odpravite se po poteh mojstra arhitekta Plečnika na Kamniškem. Več izveste na osrednjem kamniškem turističnem portalu.

·         Ptuj

Ptuj ni le najstarejše mesto ob mogočni Dravi, s spomeniki iz rimskega obdobja, veličastnim gradom in najstarejšo vinsko kletjo, ima tudi Terme Ptuj, kjer se boste lahko sprostili in razvajali.

Poletni kulturni namig: Podoživite rimski čas na XIV. rimskih igrah (med 19. in 22. avgustom) ali si privoščite zvrhano mero književnosti in vrhunskih vin na mednarodnih Dnevih poezije in vina (med 25. in 28. avgustom).

·         Brežice

Prijetni termalni vodi se lahko predajate tudi ob obisku Brežic, in sicer lahko izbirate med Termami Paradiso in Termami Čatež. Oboje so obenem tudi priljubljen kraj za nepozabno zabavo najmlajših, saj ponujajo tako zunanje kot notranje bazene, tobogane in različne vodne atrakcije.

Poletni kulturni namig: V avgustu lahko izbirate med pestro ponudbo kulturnih dogodkov Posavskega muzeja Brežice, vrhunec poletnega kulturnega dogajanja pa je vsekakor Festival Sevicq Brežice, v sklopu katerega lahko koncertom stare glasbe prisluhnete v prelepi Viteški dvorani.

 

JEZERA IN REKE

Narava v zgodovinskih mestih nudi mnoge kotičke za romantična druženja, družinske piknike, v poletnih mesecih pa se lahko osvežite tudi v kateri od rek oziroma jezer.

·         Kopališča ob reki Krki

Naravno kopališče Loka pri Žužemberku se lahko pohvali s posebnostjo, atraktivnimi hiškami na drevesih. V Krki se lahko osvežite tudi pri mostu v Kostanjevici na Krki, v okolici Novega mesta pa na Loki in Otočcu ter v Mačkovcu.

Poletni kulturni namig: V Žužemberku si v Železolivarskem muzeju in galeriji oglejte zbirko starih ulitkov iz ene največjih livarn v nekdanji Avstro-Ogrski, ki je delovala v bližnjem Dvoru.

V Forma vivi Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki so na ogled najnovejša dela pravkar zaključene Forme vive 2021.

Poletje v središče Novega mesta prinaša niz dogodkov s kulturno-umetniškimi vsebinami. V njih boste lahko uživali na trgu pred Kulturnim centrom Janeza Trdine.

·         Ptujsko jezero

Na največjem umetnem jezeru v Sloveniji in ob njem gnezdijo mnoge ptice, zaradi edinstvenega okolja pa je del Nature 2000. Poleg kolesarjenja, zanimivih pešpoti, veslanja, surfanja, jadranja, supanja in mnogih drugih rekreativnih dejavnosti Ptujsko jezero omogoča tudi osvežitev.

·         Reka Kolpa

Kolpa slovi kot najtoplejša in najčistejša slovenska reka, zaradi česar je zelo priljubljena med obiskovalci, še posebej med družinami. V bližini Metlike se lahko vanjo potopite v kopališčih znotraj urejenih kampov, kot sta kamp Podzemelj in Posestvo Lovšin.

Poletni kulturni namig: Mednarodne kulturne prireditve vas pod skupnim imenom Pridi zvečer na grad čez celotno poletje vabijo v romantični ambient metliškega gradu.

·         Kanjon reke Kokre


Kanjon Kokre je resnično zelena oaza sredi mesta, saj se reka vije prav pod Kranjem. Ali ste vedeli, da so ob njenem bregu že leta 1900 odprli javno mestno kopališče? Danes vas narava in zelena čista voda drugega največjega evropskega mestnega kanjona še vedno vabita, da se osvežite v prelepem okolju.

Poletni kulturni namig: Ulice Kranja bo napolnila čarobna energija koncertov, kulturnih in kulinaričnih užitkov, od jazza do bluesa, od slovenskih popevk do rocka, od muzikalov do klasične glasbe. Pridružite se Prešernemu poletju.

·         Idrijsko kopališče Lajšt

Krajinski park Zgornja Idrijca je raj za raziskovalce samotnih poti, divjih grap in bogate tehniške dediščine Idrije, slikovite soteske in žuboreče tolmune, ki jih ustvarjata reki Idrijca in Belca s pritoki. Slednji sta ustvarili tudi priljubljeno urejeno naravno kopališče Lajšt, kjer lahko zaplavate v čisti vodi, obdani s čudovito, neokrnjeno naravo.

Poletni kulturni namig: Ne zamudite pregledne razstave izdelkov z avtorsko idrijsko čipko Tine Koder Gojzar, poimenovano Dvogovori. Na ogled je do 29. avgusta.

·         Slivniško jezero


Slivniško jezero, ki mu domačini pravijo tudi Kozjansko morje, omogoča marsikaj – od vodnih športov, ribolova do piknikov, v poletnih mesecih pa tudi kopanje. Prava zelena oaza za obiskovalce, ki se želite odpočiti po obisku Šentjurja.

Poletni kulturni namig: Do 22. avgusta si lahko ogledate zanimivo razstavo o narodnem buditelju, sadjarju, pesniku in duhovniku Dragotinu Ferdinandu Ripšlu, velikem prijatelju znamenite šentjurske rodbine Ipavec.

·         Kopališči na reki Sori

Če si poleti ob ogledu znamenitosti pasijonskega mesta Škofja Loka zaželite osvežitve, to lahko storite v reki Sori, natančneje na kopališču Puštal, kjer imajo med drugim lepo obnovljen leseni pomol, in nedaleč od izvira Poljanske Sore, na urejenem naravnem kopališču Pustotnik.

Poletni kulturni namig: Med 23. avgustom in 1. septembrom obiščite Pisano Loko, festival s pestrim kulturnim programom v starem mestnem jedru Škofje Loke.

·         Šobčev bajer

 

V idiličnem kampu Šobec v bližini Radovljice lahko kampirate ali pa se na tamkajšnjem obrežju Save predate toplim sončnim žarkom ter kristalno čisti vodi. V 1600 kvadratnih metrov velikem urejenem akvatoriju Šobčevega bajerja boste lahko uživali v vodnih aktivnostih, še posebej če ste v družbi najmlajših.

Poletni kulturni namig: Ljubitelji stare glasbe boste uživali v koncertih že 38. Festivala Radovljica (med 6. in 22. avgustom), od 5. avgusta do 31. decembra pa si lahko v Galeriji Šivčeva hiša ogledate razstavo o kuharskem mojstru Ivanu Ivačiču. Razstava je del kulturno-gastronomskega abonmaja Polna žlica kulture slovenskih zgodovinskih mest.

BAZENI

Če vam naravna kopališča niso najljubša, se lahko v zgodovinskih mestih osvežite drugače, recimo na mestnih kopališčih.

Slovenskih Konjicah vas v vročih dneh vabi mestni bazen, v Slovenj Gradcu letno kopališče, v Tržiču je zelo priljubljen bazenski kompleks Gorenjska plaža, na kateri lahko med kopanjem uživate v pogledih na bližnje hribe, ohladitev v mestnih bazenih pa omogočajo tudi Jesenice – na kopališču Ukova –, radovljiški bazen, kranjsko letno kopališče in olimpijski bazen v koprski Žusterni.

Poletni kulturni namig: V Slovenskih Konjicah vas pričakujejo zanimivi dogodki v sklopu Poletnic na Starem trgu.
Tržiški muzej vas vabi na glasbene večere in druženje na muzejskem vrtu.

 

 

Gastronomija je del identitete mest, in kdor išče kulturo, najde tudi kulinariko. Vabljeni k odkrivanju slastnih tradicionalnih jedi slovenskih zgodovinskih mest.

Nazaj na vse prispevke