blog / 13. junija 2023

Zelene oaze zgodovinskih mest

V vročih poletnih dneh si vsi želimo osvežitve v prijetni senčki – če se ob tem lahko še namakamo, so vrhunski užitki zagotovljeni. Tudi slovenska zgodovinska mesta imajo svoje zelene oaze, ki vam bodo prinesle sprostitev in ohladitev, in v tokratnem blogu smo jih zbrali na enem mestu. Obožujete morske plaže, jezera, reke ali imate najraje termalno vodo? Izbira je velika – poiščite svojo naj poletno osvežitev.

 

MORSKE PLAŽE

Čeprav je naša morska obala precej kratka, ponuja kar nekaj zanimivih plaž in zalivov, kjer bo vsakdo našel kotiček zase.

 • Piran

Verjetno najbolj romantična plaža pri nas je Mesečev zaliv ali Zaliv sv. Križa. Ta se vam razkrije, če se spustite pod previsni klif Naravnega rezervata Strunjan, v katerem lahko sicer vse leto uživate v čudovitem okolju in občudujete tamkajšnje specifične rastlinske in živalske vrste. Nedaleč od zaliva vas čisto morje, pozibavajoči se borovci in urejene površine vabijo na plažo Krka Strunjan, ki navdušuje tako staro kot mlado – prav tako kot plaža Fiesa, kjer se zaradi nizke vode še zlasti zabavajo najmlajši, malo globlje pa pestro podvodno dogajanje privablja navdušene potapljače. Če bi se radi v morju ohladili med obiskom piranskega mestnega jedra, vam priporočamo plažo pred hotelom Piran in plažo na piranski Punti – obe sta večinoma kamniti oz. prodnati in lahko dostopni.

Mesečev zaliv

Plaža Punta

 • Koper

Ko pomislite na plažo, vam morda res ne pride najprej na misel Koper, a tudi to se zadnja leta hitro spreminja. Poleg tradicionalnih Mestnega kopališča, ki je le nekaj minut hoda od najlepših mestnih kulturnozgodovinskih znamenitosti, in kopališča Žusterna, ki je posebna kombinacija naravnega in bazenskega kopališča, se lahko ohladite tudi na plaži med Žusterno in Semedelo, ki privablja številne kopalce.

Mestno kopališče Koper

Plaža v Žusterni

ZDRAVILNA TERMALNA VODA

Da ima termalna voda zdravilne učinke na telo (in duha), je znano že stoletja, kopanje v termah pa je priljubljen način sprostitve in lakotne rekreacije skozi vse leto.

 • Kamnik

Ali ste vedeli, da so Terme Snovik najvišje ležeče terme v Sloveniji? Termalna voda v njih je obogatena z magnezijem in kalcijem, kar blagodejno vpliva predvsem na kosti, kožo in prebavo. Če se mudite v teh krajih, pa morate nujno obiskati tudi srednjeveški Kamnik, na katerega podobo je močno vplival Plečnik, čigar dela v naši prestolnici so bila vpisana na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine.

 • Ptuj

Ptuj ni le najstarejše mesto ob mogočni Dravi, s spomeniki iz rimskega obdobja, veličastnim gradom in najstarejšo vinsko kletjo, ima tudi Terme Ptuj, kjer se boste lahko sprostili in razvajali.

Terme Snovik

Terme Ptuj

 • Brežice

Prijetni termalni vodi se lahko predajate tudi ob obisku Brežic, in sicer lahko izbirate med Termami Paradiso in Termami Čatež. Oboje so obenem tudi priljubljen kraj za nepozabno zabavo najmlajših, saj ponujajo tako zunanje kot notranje bazene, tobogane in različne vodne atrakcije.

Terme Paradiso

Terme Čatež

JEZERA IN REKE

Narava v zgodovinskih mestih nudi mnoge kotičke za romantična druženja, družinske piknike, v poletnih mesecih pa se lahko osvežite tudi v kateri od rek oziroma jezer.

 • Kopališča ob reki Krki

Naravno kopališče Loka pri Žužemberku se lahko pohvali s posebnostjo, atraktivnimi hiškami na drevesih. V Krki se lahko osvežite tudi pri mostu v Kostanjevici na Krki, v okolici Novega mesta pa na Loki in Otočcu ter v Mačkovcu.

Reka Krka, Žužemberk

Reka Krka, Novo mesto

Reka Krka, Kostanjevica na Krki

 • Ptujsko jezero in reka Drava

Na največjem umetnem jezeru v Sloveniji in ob njem gnezdijo mnoge ptice, zaradi edinstvenega okolja pa je del Nature 2000. Poleg kolesarjenja, zanimivih pešpoti, veslanja, surfanja, jadranja, supanja in mnogih drugih rekreativnih dejavnosti Ptujsko jezero omogoča tudi osvežitev. V poletnih mesecih vas prijetno osveži tudi vožnja po reki Dravi, po kateri vas popelje turistična ladjica Čigra. Ob rečnem bregu boste opazili traso Dravske poti, ene od priljubljenih kolesarskih poti v zgodovinskih mestih.

Ptujsko jezero

 • Reka Kolpa

Kolpa slovi kot najtoplejša in najčistejša slovenska reka, zaradi česar je zelo priljubljena med obiskovalci, še posebej med družinami. V bližini Metlike se lahko vanjo potopite v kopališčih znotraj urejenih kampov, kot sta kamp Podzemelj in Posestvo Lovšin, v pa ob bregu Kolpe najdete še mnoge druge kampe. Za ohladitev priporočamo še posedanje ob reki Lahinji in Dobličici, ki obdajata staro mestno jedro Črnomlja.

Reka Kolpa

 • Kanjon reke Kokre

Kanjon Kokre je resnično zelena oaza sredi mesta, saj se reka vije prav pod Kranjem. Ali ste vedeli, da so ob njenem bregu že leta 1900 odprli javno mestno kopališče? Danes vas narava in zelena čista voda drugega največjega evropskega mestnega kanjona še vedno vabita, da se osvežite v prelepem okolju.

Kanjon reke Kokre

 • Idrijsko kopališče Lajšt

Krajinski park Zgornja Idrijca je raj za raziskovalce samotnih poti, divjih grap in bogate tehniške dediščine Idrije, slikovite soteske in žuboreče tolmune, ki jih ustvarjata reki Idrijca in Belca s pritoki. Slednji sta ustvarili tudi priljubljeno urejeno naravno kopališče Lajšt, kjer lahko zaplavate v čisti vodi, obdani s čudovito, neokrnjeno naravo.

Kopališče Lajšt

 • Slivniško jezero

Slivniško jezero, ki mu domačini pravijo tudi Kozjansko morje, omogoča marsikaj – od vodnih športov, ribolova do piknikov, v poletnih mesecih pa tudi kopanje. Prava zelena oaza za obiskovalce, ki se želite odpočiti po obisku Šentjurja.

Slivniško jezero

 • Kopališči na reki Sori

Če si poleti ob ogledu znamenitosti pasijonskega mesta Škofja Loka zaželite osvežitve, to lahko storite v reki Sori, natančneje na kopališču Puštal, kjer imajo med drugim lepo obnovljen leseni pomol, in nedaleč od izvira Poljanske Sore, na urejenem naravnem kopališču Pustotnik.

Kopališče Pustotnik

 • Šobčev bajer

V idiličnem kampu Šobec v bližini Radovljice lahko kampirate ali pa se na tamkajšnjem obrežju Save predate toplim sončnim žarkom ter kristalno čisti vodi. V 1600 kvadratnih metrov velikem urejenem akvatoriju Šobčevega bajerja boste lahko uživali v vodnih aktivnostih, še posebej če ste v družbi najmlajših.

Šobčev bajer

 • Ivarčko jezero

Ko se temperature približajo rdečemu območju, vas ohladitev na Ravnah na Koroškem čaka v Ivarčkem jezeru v bližini Kotelj. Ste vedeli, da gre za najnižje ležeče alpsko jezero? Na njem in ob njem lahko poleg namakanja počnete marsikaj – od supanja, iger z žogo in piknika v senčki. Če vam po prijetnem oddihu ostane kaj časa, pa lahko v Kotljah obiščete še lepo urejen muzej, posvečen znanemu koroškemu pisatelju Prežihovemu Vorancu.

Ivarčko jezero

BAZENI

Če vam naravna kopališča niso najljubša, se lahko v zgodovinskih mestih osvežite drugače, recimo na mestnih kopališčih.

Slovenskih Konjicah vas v vročih dneh vabi mestni bazen, v Slovenj Gradcu bazenski kompleks Aqualatio, v Tržiču je zelo priljubljen bazenski kompleks Gorenjska plaža, na kateri lahko med kopanjem uživate v pogledih na bližnje hribe, ohladitev v mestnih bazenih pa omogočajo tudi radovljiški bazen, kranjsko letno kopališče in olimpijski bazen v koprski Žusterni.

Bazen Slovenske Konjice

Aqaulatio Slovenj Gradec

Gorenjska plaža

Bazen Radovljica

Kranjsko letno kopališče

Olimpijski bazen Žusterna

Čez dan se ohladite v zelenih oazah zgodovinskih mest, zvečer pa si privoščite še pravo dozo kulturnih doživetij in zabave. Izberite svojo prireditev vse leto.

 

Nazaj na vse prispevke