novice / 15. February 2023

Nemški novinarki na obisku v zgodovinskih mestih

Oktobra 2022 sta nemški novinarki Sandra Wickert in Anja Müller obiskali pet zgodovinskih mest na vzhodnem delu Slovenije. Odkrivali sta mestne znamenitosti, udobje najboljših turističnih namestitev in uživali v prvovrstni slovenski kuhinji.

Sandra in Anja sta si v štirih dneh ogledali pet mest: Novo mesto, Brežice, Kostanjevico na Krki, Šentjur in Ptuj. V Novem mestu ju je prevzela novomeška katedrala, na poti v Kostanjevico na Krki pa Grad Otočec. Kostanjevico na Krki, edino slovensko mesto na otoku, si morate ogledati z ladjico, sta prepričani, ne smete pa zamuditi niti obiska Galerije Božidar Jakac, ki ima največjo zbirko sodobne umetnosti pri nas. Naslednji postanek so bile Brežice, kjer jima je dobrodošlico izrekel grad Brežice, v preteklosti mogočna trdnjava, pozneje rezidenca rodbine Attems, danes pa dom Posavskega muzeja Brežice. V Šentjurju sta ju pozdravila glasba skladateljev Ipavcev in duh južne železnice. Obisk vzhodne Slovenije seveda ne more miniti brez najstarejšega slovenskega mesta Ptuja. Ptujski grad nemških blogerk ni navdušil le zaradi izjemnih muzejskih zbirk Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož, marveč tudi zaradi diha jemajočega sončnega zahoda, ki ga lahko ujamete na vrhu hriba, na katerem kraljuje grad. Priporočata pa še ogled ptujske mestne hiše, dominikanskega samostana in Orfejevega spomenika. Za prvovrstno kulinarično izkušnjo predlagata, da obiščete brežiško Ošterijo Debeluh, vinsko klet Osterberger in Hišo Denk na Ptuju, na Kostanjevici vas bo navdušila Pizzeria Otok, ljubitelji čokolade pa si privoščite ročno izdelane dobrote čokoladnice XOCOC.

Opis štiridnevne študijske ture, ki je potekala v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo, si lahko preberete v Anjinem in Sandrinem blogu. Zapisa sta v nemščini.