okusi mest / 4. maja 2022

Govnač (gvavnek) po jeseniško

Enolončnica iz sladkega zelja in krompirja je stara tradicionalna gorenjska jed, idealna za zimske dni in hitro pripravljena. Poznamo jo pod različnimi imeni: govnač, gvavnek, gvavnk, golnač, celo glavnik in štokan zele. V preteklosti so jo pripravljale zlasti gospodinje na Gorenjskem, znana pa je bila tudi v preostalih delih Slovenije. Vsaka gospodinja je v lonec dodala nekaj svojega, zaradi česar je govnač dobil več različic. Danes se enolončnica iz zelja in krompirja navadno postreže s hrenovko ali klobaso, po želji lahko umešamo tudi pogrete ocvirke, da dobimo še bolj bogat okus.

Osnovne sestavine:

Za 4 osebe:

  • 1 kg svežega zelja
  • 0,5 kg krompirja
  • 2 žlici ocvirkov
  • lovorov list, majaron
  • sol, poper

Priprava:

Sveže zelje zrežemo na rezance, zalijemo z malo vode in zavremo. Posodo odkrijemo in postavimo na prosto, da snovi, ki napenjajo, izhlapijo. Prvo vodo odlijemo, zalijemo ponovno z malo vode. Medtem ko se zelje počasi kuha, olupimo krompir in ga zrežemo na četrtine. Če hočemo gost govnač, naj bo krompirja količinsko toliko kot zelja. Krompir damo na vrh zelja. Dodamo še čebulo, zrezano na četrtine, in nekaj strokov česna, solimo. Kuhamo eno uro. Pretlačimo s pretlačevalko, zgostimo s podmetom in zabelimo z ocvirki ali praženo čebulo.

Govnač je lahko samostojna jed, ki se je s kosom kruha. Da je bolj nasitna, lahko ob njej ponudimo kuhano govedino, kranjsko klobaso ali gorenjski želodček.

Poskusite ga lahko na Jesenicah