blog / 13. junija 2021

Gastronomija slovenskih zgodovinskih mest

Ali veste, katere so najbolj prepoznavne, tradicionalne jedi v zgodovinskih mestih, ki so obenem tudi del kulinarične piramide Slovenije? Katera pa je vrhunska kulinarična ponudba, ki je segla onkraj naših meja in sloves najbolj izbranih jedi, ki pričajo o talentu, izvirnosti in navdihu najboljših slovenskih kuharskih mojstrov, ponesla vse do slovitega Michelinovega vodnika? O vsem tem, pa tudi o najbolj priljubljenih kulinaričnih dogodkih in doživetjih ter blagovnih znamkah izvornih slovenskih izdelkov zgodovinskih mest lahko preberete v tokratnem blogu.

 

TRADICIONALNE JEDI

 

Na prepihu različnih kulturnih vplivov, iz rodovitne zemlje in bogastev narave, ki so tako rekoč na dosegu roke, so se skozi stoletja v slovenskih deželah oblikovale tradicionalne jedi. Slovenija je danes razdeljena na 24 gastronomskih regij, ki jih določajo značilna živila, jedi in pijače, te pa se uvrščajo v sistem štirih turističnih makro destinacij, v katere spadajo tudi izbrane tradicionalne jedi zgodovinskih mest:

 

Zanimivost: Ste vedeli, da je bil recept za kranjsko klobaso – poleg potice najbolj tipična slovenska narodna jed, ki izhaja iz dediščine kolin – prvič zapisan že leta 1896?

Kranjska klobasa

MICHELINOVI MOJSTRI

 

Da Michelinove zvezdice svetijo tudi na slovenskem nebu, je dokaz, da imamo vrhunsko in kakovostno gastronomsko ponudbo, zaradi katere je Michelinov vodnik Slovenijo označil za »destinacijo, ki jo je treba obiskati«. Naše kuharske mojstrice in mojstri znanje gradijo na tradiciji in lokalnih živilih, v tesnem sodelovanju z našimi svetovno priznanimi vinarji. Izjemno gastronomsko doživetje vas čaka tudi v nekaterih zgodovinskih mestih, ki predstavljajo nosilce prestižnih Michelinovih priznanj.

Z Michelinovim znakom Michelin plate se lahko pohvalijo Ošterija Debeluh v BrežicahKendov dvorec v Idriji, Gostilna Francl v Celju, Hiša Fink in Grad Otočec v Novem mestu, Stara gostilna v Piranu ter Danilo v Škofji Loki. Kranjska Gostilna Krištof in koprska Gostilna za gradom sta poleg priznanja Michelin plate nosilca tudi Michelinove zelene zvezdice (Green Star), Hotelu Jožef v Idriji pa so pri Michelinu podelili znak Bib Gourmand.
Še posebej ponosni so v Radovljici, saj je njihova restavracija Vila Podvin prejemnica Michelinove zvezdice. Na krožnikih chefa Uroša Štefelina boste okusili avtohtone jedi iz lokalnih sestavin, začinjene z drznostjo in sodobnimi pristopi, združenimi v najboljšo gorenjsko kuhinjo.

Vila Podvin

Zanimivost: Slovenija je prva država na svetu, ki je prejela naziv zelena destinacija. Razlog za to je zaveza k razvoju trajnostnega turizma, kamor spada tudi k lokalni ponudbi in kratkim dobavnim verigam usmerjena kulinarična ponudba.

GASTRONOMSKE PRIREDITVE IN DOŽIVETJA

 

Slovenska zgodovinska mesta vam ponujajo nepozabna kulinarična doživetja in sodobno kulinariko, tesno povezano z lokalnimi ponudniki živil. Tisto »nekaj več« lahko med odkrivanjem lepot mest in njegove okolice okusite na kulinaričnih dogodkih, ki leto za letom navdušujejo staro in mlado, seveda s poudarkom na lokalnih kulinaričnih posebnostih.

Vsi sladkosnedi morate tako nujno poskusiti sladice in sladke izdelke Sladke Istre v Kopru in Festivala čokolade v Radovljici. Že kmalu za sladkim festivalom Radovljica vas k okušanju najboljših lokalnih dobrot v okviru Okusov Radol’ce vabi v svoje najboljše restavracije in kmetije.
Med najpomembnejšimi kulinaričnimi dogodki v zgodovinskih mestih so tudi Dnevi poezije in vina na Ptuju; na odmevnem mednarodnem pesniškem festivalu se žlahtna beseda združuje z vrhunskimi vini. Slednja lahko na drugačen način okušate v labirintih rovov pod starim Kranjem, kjer vsako leto prirejajo Vinsko pot, v Novem mestu pa vas bodo na prireditvi Teden cvička, kjer sodeluje tudi Kostanjevica na Krki, pritegnili k ocenjevanju najboljših lokalnih vin.

Sladka Istra

Pri ustvarjanju edinstvene gastronomske izkušnje pa lahko sodelujete tudi sami, in sicer v kulinaričnih doživetjih, ki jih ponujajo zgodovinska mesta. V radovljiški Vili Podvin se boste skrivnosti mojstrske kuhinje lahko naučili v njihovi kuharski šoli, ki ima različico tudi za najmlajše kuharje. V Idriji vas naučijo pripraviti idrijske žlikrofe, v Metliki pa znamenito belokranjsko pogačo. Kako se spečejo loški kruhki, izveste na delavnici v Škofji Loki, vrata v medeni raj pa vam odpre znana delavnica lectovih src in drugih medenih izdelkov Perger 1757 v Slovenj Gradcu.

Idrijski žlikrofi

Belokranjska pogača

Namig: Ali veste, katere jedi in pijače vodijo v preteklost, v vsakdan naših prednikov? Kulinarična in vinska dediščina slovenskih zgodovinskih mest se vam razkrije v Okusih mest.

Perger

 

KOLEKTIVNE BLAGOVNE ZNAMKE

 

Kolektivne blagovne znamke so vzpostavljene po modelu »Izvorno slovensko«, ta pa temelji na verigi vrednosti, ki povezuje ponudnike od vil do vilic. Omogoča vam možnost nakupa visokokakovostne ponudbe prehrambnih in rokodelskih izdelkov z lokalno dodano vrednostjo, za katere se podeljujejo tudi certifikati, po katerih boste Kolektivne blagovne znamke prepoznali. Tudi nekatera zgodovinska mesta so osnovala svojo Kolektivno blagovno znamko ali pa so del nje: Okusi Radol’ceOkusi KamnikaOkusi Rogle (kamor spadajo Slovenske Konjice), Okusi PtujaOkusi Posavja (del so tudi Brežice), Idrija izbrano in Okusi Loškega podeželja.

Najlepši sprehodi po zgodovinskih mestih Slovenije se lahko začnejo že s kratkim postankom. Če bi radi odkrili najlepše mestne atrakcije in potep združili z uživanjem v lokalni kulinariki, se odpravite po poteh samovodenih doživetij Mest za en dan.

Nazaj na vse prispevke