Tastes of the Past

TASTES OF THE PAST, ENJOYMENT OF THE PRESENT


What did hunters enjoy in the times before Christ and with what did Roman warriors toast their victories? What kind of food was laden on castle and bourgeois tables in the past, and which delicacies were associated with the modesty of everyday life in the past? Taste the sweetness of Slovenian honey, the saltiness of the Slovenian sea, the maturity of cheese and the nobleness of wine.

The culinary and viticultural heritage of Slovenia’s historic towns is a pleasure all of its own!

Koroška skuta

Sestavine:  1/2 kg  skute 1 velika čebula sol, poper bučno olje   Priprava: Čebulo narežemo na drobno, zmešamo s skuto, solimo, popramo,...

Kruhov hren

Gre za tradicionalno gosto omako, ki jo ponavadi postrežemo skupaj s praženim oziroma restanim krompirjem in kuhano govedino, ki nam ostane od nedel...

Smrekovo žganje Krucefix

Krucefix je unikatna družinska destilarna, ki ponuja nepozabno razvajanje in degustacijo hišnih žganj in likerjev. Z veseljem in gostoljubno sprej...
Tržič

Ekološko pivo Šlibar iz Tržiča

Na družinski ekološki kmetiji Šlibar so pred današnjimi gospodarji kmetovali že mnogi rodovi, po ekoloških pravilih pa so začeli kmetovati v l...
Poskusite ga lahko v Tržiču

Velikonočna juha aleluja

Ena najstarejših velikonočnih jedi na Slovenskem je velikonočna juha aleluja. Pripravljali so jo v mnogih slovenskih krajih, tudi v zgodovinskih me...
Poskusite jo lahko v Idriji
Velikonočna prata

Velikonočna prata ali budl (Tržiška prata)

Ena od značilnih jedi Tržiča je »tržišk kosiv«. Sestavljajo ga pečenka oz. mesna štruca (prata, budl), solata in pražen krompir. Velik...
Poskusite jo lahko v Tržiču

PEHTRANOVA POTICA (recept novomeškega mojstra Judeža)

V slovenski tradicionalni kuhinji ne manjka različnih vrst in oblik potic, ki so slovensko kulinariko ponesle daleč v svet. Pehtranova potica je zag...
Poskusite jo lahko v Novem Mestu

Loška smojka

Loška smojka je stara, preprosta jed, ki je doma v Škofji Loki in bližnji okolici in je ne srečamo drugod. Včasih so jo pripravljale gospodinje,...
Poskusite jo lahko v Škofji Loki

Pletenica

Pletenice so bile nekoč obvezno darilo ob rojstvu otroka. Danes pa so tudi lepo okrašen dodatek na mizi ob praznikih. Sestavine:  60 dag moke 1/2 ...
Poskusite jo lahko v Brežicah

Mlinčevka

Malo drugačna sladica ali priloga k mesnim jedem. Sestavine: za testo za mlince  1 kg bele gladke moke 8-10 jajc 1 dcl olja mlačna voda po potrebi...
Poskusite jo lahko v Brežicah