Tastes of the Past

TASTES OF THE PAST, ENJOYMENT OF THE PRESENT


What did hunters enjoy in the times before Christ and with what did Roman warriors toast their victories? What kind of food was laden on castle and bourgeois tables in the past, and which delicacies were associated with the modesty of everyday life in the past? Taste the sweetness of Slovenian honey, the saltiness of the Slovenian sea, the maturity of cheese and the nobleness of wine.

The culinary and viticultural heritage of Slovenia’s historic towns is a pleasure all of its own!

Bizeljski ajdov kolač

Je največja kulinarična posebnost Bizeljskega, ki se nahaja na severnem delu občine Brežice. Kolač se mu reče zato, ker je bil zavit kot potica,...
Poskusite ga lahko v Brežicah

Pleteno srce

Nekoč je bilo pleteno srce osrednji dogodek poroke. Praznični kruh v obliki srca, pleten iz testenih kit in okrašen z okrasjem velike sporočilne v...
Poskusite ga lahko v Brežicah

Cviček

Cviček je poleg toskanskega chiantija edino vino na svetu, sestavljeno iz rdečih in belih sort grozdja. Od leta 2001 je cviček tudi zakonsko zašč...
Poskusite ga lahko v Brežicah

Rdeči bizeljčan

Rdeči bizeljčan nosi oznako- PTP-priznano tradicionalno poimenovanje in se ga prideluje v vinorodnem okolišu Bizeljsko –Sremič. Je osnovna zvrst...
Poskusite ga lahko v Brežicah

Beli bizeljčan

Beli bizeljčan nosi oznako- PTP-priznano tradicionalno poimenovanje in se ga prideluje v vinorodnem okolišu Bizeljsko –Sremič. Je mešanica lašk...
Poskusite ga lahko v Brežicah

Modra frankinja

Modra frankinja je avtohtona slovenska trta, ki je po barvi običajno rubinasto z vijoličnimi odtenki in polno obarvano vino, ki je odvisno od tehnol...
Poskusite jo lahko v Brežicah

Penine Istenič

Penine Istenič imajo že zelo dolgo tradicijo pridelovanja penin na Bizeljskem, a so tudi prvo slovensko podjetje, ki se je specializiralo na klasič...
Poskusite jih lahko v Brežicah

Smoked trout soup with Cold smoked trout with horseradish foam

By Chef Uroš Štefelin   Ingridients for 8 people.   Smoked trout soup Ingridients: 150 g of red carrots 150 g of yellow carrots 150 g of t...
You can taste it in Radovljica

Jesenice golnač (govnač) / stew

Shred fresh cabbage into thin strips, cover with water and bring to boil. Uncover the pot and place outdoors to get rid of the flatulence-causing subs...
Poskusite ga lahko na Jesenicah

Kurent’s soup

Old holiday and everyday traditions in and around Ptuj are extremely interesting, and always have some connection to traditional food. Shrovetide used...
You can taste it in Ptuj