Okusi mest

Okusi preteklosti, užitki sedanjosti


V čem so uživali lovci pred našim štetjem in s čim so zmagam nazdravljali rimski vojščaki? Pod kakšnimi jedmi so se šibile grajske in meščanske mize preteklosti in kakšne dobrote so se družile s skromnostjo vsakdanjika v preteklosti? Okušajte sladkost slovenskega medu, slanost slovenskega morja, zrelost sirov in plemenitost vina.

Kulinarična in vinska dediščina zgodovinskih mest Slovenije je užitek zase!

Kamniška kajžerca

Polobarjena klobasa, ki temelji na družinskem izročilu kamniškega mesarja Podgorška.
Poizkusite jo lahko v Kamniku.

Kloštrska kremšnita

Kremna rezina, ki izvira iz Uršulinskega samostana v Mekinjah.
Poizkusite jo lahko v Kamniku.

Firštov divjačinski golaž

Firštov golaž je divjačinska  jed, ki je povezana s pridihom gosposkega in velja za spomin na izročilo lova v Kamniški  Bistrici, v povezavi s ...
Poizkusite ga lahko v Kamniku

Tuhinjska fila

Tuhinjska fila je praznična jed, narejena iz šunke, belega kruha, jajc, čebule, smetane in začimb. Marsikje jo še danes postrežejo samo za velik...
Poizkusite jo lahko tudi v Kamniku.

Trnič

Velikoplaninski slani sir hruškaste oblike, okrašen z rezljanimi »pisavami«. Priprava mase za izdelavo trniča traja od štiri do pet dni. Pasti...
Poizkusite jih lahko v Kamniku

Idrijski žlikrofi

Idrijski žlikrofi so kulinarična posebnost Idrije, pripravljeni iz testa in krompirjevega nadeva, poznani predvsem po značilni obliki Napoleonovega...
Poizkusite jih lahko v Idriji

Celjska rolca

Priljubljena celjska sladica iz orehovega testa, polnjena s stepeno sladko smetano, oblita s čokolado in posuta z orehi.
Poizkusite jo lahko v Celju