Okusi mest

Okusi preteklosti, užitki sedanjosti


V čem so uživali lovci pred našim štetjem in s čim so zmagam nazdravljali rimski vojščaki? Pod kakšnimi jedmi so se šibile grajske in meščanske mize preteklosti in kakšne dobrote so se družile s skromnostjo vsakdanjika v preteklosti? Okušajte sladkost slovenskega medu, slanost slovenskega morja, zrelost sirov in plemenitost vina.

Kulinarična in vinska dediščina zgodovinskih mest Slovenije je užitek zase!

Tuhinjska fila

Praznična jed, narejena iz šunka, belega kruha, jajc, čebule, smetane in začimb. Marsikje jo še danes postrežejo samo za veliko noč. Obstajajo...
Poizkusite jo lahko tudi v Kamniku.

Trnič

Velikoplaninski slani sir hruškaste oblike, okrašen z rezljanimi »pisavami«. Priprava mase za izdelavo trniča traja od štiri do pet dni. Pasti...
Poizkusite jih lahko v Kamniku

Idrijski žlikrofi

Idrijski žlikrofi so kulinarična posebnost Idrije, pripravljeni iz testa in krompirjevega nadeva, poznani predvsem po značilni obliki Napoleonovega...
Poizkusite jih lahko v Idriji

Celjska rolca

Priljubljena celjska sladica iz orehovega testa, polnjena s stepeno sladko smetano, oblita s čokolado in posuta z orehi.
Poizkusite jo lahko v Celju