Okusi mest

Okusi preteklosti, užitki sedanjosti


V čem so uživali lovci pred našim štetjem in s čim so zmagam nazdravljali rimski vojščaki? Pod kakšnimi jedmi so se šibile grajske in meščanske mize preteklosti in kakšne dobrote so se družile s skromnostjo vsakdanjika v preteklosti? Okušajte sladkost slovenskega medu, slanost slovenskega morja, zrelost sirov in plemenitost vina.

Kulinarična in vinska dediščina zgodovinskih mest Slovenije je užitek zase!

Cviček

Cviček je poleg toskanskega chiantija edino vino na svetu, sestavljeno iz rdečih in belih sort grozdja. Od leta 2001 je cviček tudi zakonsko zašč...
Poskusite ga lahko v Brežicah

Rdeči bizeljčan

Rdeči bizeljčan nosi oznako- PTP-priznano tradicionalno poimenovanje in se ga prideluje v vinorodnem okolišu Bizeljsko –Sremič. Je osnovna zvrst...
Poskusite ga lahko v Brežicah

Beli bizeljčan

Beli bizeljčan nosi oznako- PTP-priznano tradicionalno poimenovanje in se ga prideluje v vinorodnem okolišu Bizeljsko –Sremič. Je mešanica lašk...
Poskusite ga lahko v Brežicah

Modra frankinja

Modra frankinja je avtohtona slovenska trta, ki je po barvi običajno rubinasto z vijoličnimi odtenki in polno obarvano vino, ki je odvisno od tehnol...
Poskusite jo lahko v Brežicah

Penine Istenič

Penine Istenič imajo že zelo dolgo tradicijo pridelovanja penin na Bizeljskem, a so tudi prvo slovensko podjetje, ki se je specializiralo na klasič...
Poskusite jih lahko v Brežicah

Reset pivo

Kraft reset pivo najdete v pivnici pivovarne Reset Brewery v Brežicah, kjer si lahko privoščite tudi slasten burger. Si želite izvedeti več o piv...
Poskusite ga lahko v Brežicah

Belokranjska povitica

Ime povitica izhaja iz načina priprave, saj končni izdelek v pekaču povijamo okrog in okrog.   Sestavine:  Testo 500 g ajdove moke 300 g bel...
Poskusite jo lahko v Metliki

Juha dimljene postrvi

Chef Uroš Štefelin je pripravil recept za juho iz dimljene postrvi, ki jo strežejo gostom v Vili Podvin, lahko pa jo pripravimo tudi sami doma. &nb...
Poskusite jo lahko v Radovljici

Fižolov štrukelj

Štruklji so razširjena tradicionalna slovenska jed, ki se po pokrajinah razlikuje predvsem glede na nadev, s katerim nadevamo vlečeno testo. Fiž...
Poskusite ga lahko v Žužemberku

Golnač (govnač) po jeseniško

Sveže zelje zrežemo na rezance, zalijemo z malo vode in zavremo. Posodo odkrijemo in postavimo na prosto, da snovi, ki napenjajo, izhlapijo. Prvo vo...
Poskusite ga lahko na Jesenicah