Okusi mest

Okusi preteklosti, užitki sedanjosti


V čem so uživali lovci pred našim štetjem in s čim so zmagam nazdravljali rimski vojščaki? Pod kakšnimi jedmi so se šibile grajske in meščanske mize preteklosti in kakšne dobrote so se družile s skromnostjo vsakdanjika v preteklosti? Okušajte sladkost slovenskega medu, slanost slovenskega morja, zrelost sirov in plemenitost vina.

Kulinarična in vinska dediščina zgodovinskih mest Slovenije je užitek zase!

Skutni štruklji s pregreto smetano

Receptura za 4 osebe Sestavine: Testo 0,2 kg moke 0,02 l oljčnega olja 0,12 l mlačne vode   Nadev 0,1 kg pretlačene skute 0,2 kg pregrete s...
Poskusite jih lahko v Novem Mestu

Fonda piranski brancin v soli

Med najbolj zdravimi in izjemno okusnimi načini priprave brancina, saj lahko to jed pripravimo popolnoma brez dodanih maščob. Brancina pečemo zako...
Poskusite ga lahko v Piranu

Kozjanski krapki

Kozjanski krapki so topla predjed, priloga ali nemesna glavna jed iz ajdove moke, skutinega nadeva s proseno kašo ter zabelo iz ocvirkov in kisle sme...
Poskusite jih lahko v Šentjurju

Eko zeliščna sol Majnika Premium

Povsem naraven izdelek iz posušenih kuhinjskih zelišč in zelenjave, nerafinirane tradicionalne piranske soli ter energetsko zelo bogate rastline ko...
Poskusite jo lahko v Slovenskih Konjicah

Kartuzijanska grenčina

Grenka žgana pijača iz 23-ih vrst zelišč in začimb, maceriranih v domačem žganju. Narejena je po starih receptih kartuzijanov in domačega izro...
Poskusite jo lahko v Slovenskih Konjicah

Sladica z razgledom – ajdovi cmoki z aronijo in kislim mlekom

V konjiški Gostilni Grič, ki ponuja osupljive razglede na mesto Slovenske Konjice,  znajo postreči tudi osvežujočo sladico, pripravljeno iz d...
Poskusite jo lahko v Slovenskih Konjicah

Minattijeva kava

Zgodba o kavi in poeziji v konjiškem Starem trgu živi že vse od druge polovice marca 2018, ko so v  Pubu Tattenbach začeli streči prav posebno M...
Poskusite jo lahko v Slovenskih Konjicah

Ocvirkovka

Ocvirki so bili kar nekaj časa potisnjeni v ozadje, češ da so zdravju škodljivi, zato so si članice Društva kmetic Zarja omislile okusno, slano ...
Poskusite jo lahko v Slovenskih Konjicah

Konjiška penina

Penina BELA iz 100 odstotnega belega pinota, ki raste v vinogradih v vinorodnih Škalcah. Penine v miru in tišini zorijo v Otakarjevi peninski kleti ...
Poskusite jo lahko v Slovenskih Konjicah

Ptujska kurentova juha

Stari običaji ob praznikih in vsakdanjikih na Ptujskem so nadvse zanimivi ter so vselej povezani tudi s tradicionalnimi jedmi. Pust je bil svoj čas ...
Poskusite jo lahko na Ptuju