Tradicionalne slovenske jedi

Spoznajte slovenske jedi iz zgodovinskih mest


V čem so uživali lovci pred našim štetjem in s čim so zmagam nazdravljali rimski vojščaki? Pod kakšnimi jedmi so se šibile grajske in meščanske mize preteklosti in kakšne dobrote so se družile s skromnostjo vsakdanjika v preteklosti? Med njimi so številne tradicionalne slovenske jedi, ki jih poznajo po vsem svetu. Okušajte sladkost slovenskega medu, slanost slovenskega morja, zrelost sirov in plemenitost vina.

Spoznajte tradicionalne slovenske jedi, ki odražajo bogato kulinarično dediščino zgodovinskih mest. Kulinarična in vinska dediščina zgodovinskih mest Slovenije je užitek zase!

Velikonočna juha aleluja

Ena najstarejših velikonočnih jedi na Slovenskem je velikonočna juha aleluja. Pripravljali so jo v mnogih slovenskih krajih, tudi v zgodovinskih me...
Poskusite jo lahko v Idriji
Velikonočna prata

Velikonočna prata ali budl (Tržiška prata)

Ena od značilnih jedi Tržiča je »tržišk kosiv«. Sestavljajo ga pečenka oz. mesna štruca (prata, budl), solata in pražen krompir. Velik...
Poskusite jo lahko v Tržiču

PEHTRANOVA POTICA (recept novomeškega mojstra Judeža)

V slovenski tradicionalni kuhinji ne manjka različnih vrst in oblik potic, ki so slovensko kulinariko ponesle daleč v svet. Pehtranova potica je zag...
Poskusite jo lahko v Novem Mestu

Loška smojka

Loška smojka je stara, preprosta jed, ki je doma v Škofji Loki in bližnji okolici in je ne srečamo drugod. Včasih so jo pripravljale gospodinje,...
Poskusite jo lahko v Škofji Loki

Pletenica

Pletenice so bile nekoč obvezno darilo ob rojstvu otroka. Danes pa so tudi lepo okrašen dodatek na mizi ob praznikih. Sestavine:  60 dag moke 1/2 ...
Poskusite jo lahko v Brežicah

Mlinčevka

Malo drugačna sladica ali priloga k mesnim jedem. Sestavine: za testo za mlince  1 kg bele gladke moke 8-10 jajc 1 dcl olja mlačna voda po potrebi...
Poskusite jo lahko v Brežicah

Bizeljski ajdov kolač

Je največja kulinarična posebnost Bizeljskega, ki se nahaja na severnem delu občine Brežice. Kolač se mu reče zato, ker je bil zavit kot potica,...
Poskusite ga lahko v Brežicah

Pleteno srce

Nekoč je bilo pleteno srce osrednji dogodek poroke. Praznični kruh v obliki srca, pleten iz testenih kit in okrašen z okrasjem velike sporočilne v...
Poskusite ga lahko v Brežicah

Cviček

Cviček je poleg toskanskega chiantija edino vino na svetu, sestavljeno iz rdečih in belih sort grozdja. Od leta 2001 je cviček tudi zakonsko zašč...
Poskusite ga lahko v Brežicah

Rdeči bizeljčan

Rdeči bizeljčan nosi oznako- PTP-priznano tradicionalno poimenovanje in se ga prideluje v vinorodnem okolišu Bizeljsko –Sremič. Je osnovna zvrst...
Poskusite ga lahko v Brežicah