Okusi mest

Okusi preteklosti, užitki sedanjosti


V čem so uživali lovci pred našim štetjem in s čim so zmagam nazdravljali rimski vojščaki? Pod kakšnimi jedmi so se šibile grajske in meščanske mize preteklosti in kakšne dobrote so se družile s skromnostjo vsakdanjika v preteklosti? Okušajte sladkost slovenskega medu, slanost slovenskega morja, zrelost sirov in plemenitost vina.

Kulinarična in vinska dediščina zgodovinskih mest Slovenije je užitek zase!

Sladica z razgledom – ajdovi cmoki z aronijo in kislim mlekom

V konjiški Gostilni Grič, ki ponuja osupljive razglede na mesto Slovenske Konjice,  znajo postreči tudi osvežujočo sladico, pripravljeno iz d...
Poskusite jo lahko v Slovenskih Konjicah

Minattijeva kava

Zgodba o kavi in poeziji v konjiškem Starem trgu živi že vse od druge polovice marca 2018, ko so v  Pubu Tattenbach začeli streči prav posebno M...
Poskusite jo lahko v Slovenskih Konjicah

Ocvirkovka

Ocvirki so bili kar nekaj časa potisnjeni v ozadje, češ da so zdravju škodljivi, zato so si članice Društva kmetic Zarja omislile okusno, slano ...
Poskusite jo lahko v Slovenskih Konjicah

Konjiška penina

Penina BELA iz 100 odstotnega belega pinota, ki raste v vinogradih v vinorodnih Škalcah. Penine v miru in tišini zorijo v Otakarjevi peninski kleti ...
Poskusite jo lahko v Slovenskih Konjicah

Ptujska kurentova juha

Stari običaji ob praznikih in vsakdanjikih na Ptujskem so nadvse zanimivi ter so vselej povezani tudi s tradicionalnimi jedmi. Pust je bil svoj čas ...
Poskusite jo lahko na Ptuju

Krhki flancati tete Fanike

V času šelmarije, na pustno nedeljo, v Kostanjevici na Krki gospodinje običajno postrežejo domače krhke flancate, prilagamo recept tete Fanike. R...
Poskusite jih lahko v Kostanjevici na Krki

Smukavc

Smukavc je enolončnica pripravljena iz zeljnih ali tudi radičevih listov, krompirja in česna ter zabeljena z zaseko. Idrijske gospodinje so jo prip...
Poskusite jo lahko v Idriji

Geruš

Geruš je stara knapovska pijača. Ker je bilo vino predrago, želja po alkoholu pa velika, je iznajdljivost idrijskih rudarjev botrovala k nastanku l...
Poskusite ga lahko v Idriji

Prfarski štruklji

Prfarski štruklji so pripravljeni iz testa in sladkega nadeva iz orehov in rozin. Sestavine:  Testo 1 kg gladke moke 3 jajca 4 žlice olja 2 žlici...
Poskusite jih lahko v Idriji

Ocvirkovca

Ocvirkovca je potica iz kvašenega testa, nadevana z ocvirki. število kosov: 10 Sestavine: Testo 500 g moke (½ ostre in ½ mehke) 0,5 dl olja 1,5 d...
Poskusite jo lahko v Idriji