Okusi mest

Okusi preteklosti, užitki sedanjosti


V čem so uživali lovci pred našim štetjem in s čim so zmagam nazdravljali rimski vojščaki? Pod kakšnimi jedmi so se šibile grajske in meščanske mize preteklosti in kakšne dobrote so se družile s skromnostjo vsakdanjika v preteklosti? Okušajte sladkost slovenskega medu, slanost slovenskega morja, zrelost sirov in plemenitost vina.

Kulinarična in vinska dediščina zgodovinskih mest Slovenije je užitek zase!

Tortica Kostanjevica

Tortica, ki jo izdeluje slaščičarka Tatjana Eberl, združuje najbolj značilne sadove in okuse okolice Kostanjevice na Krki. V njej lahko okusite a...
Poskusite jo lahko v Kostanjevici na Krki

Kranjsko pivo

Pravo Kranjsko pivo najdete v prijetni pivnici mikro pivovarne Kranjsko pivo, točijo ga pa tudi v številnih barih in kavarnah starega dela mesta. ...
Poskusite ga lahko v Kranju

Kranjski štruklji

Izjemna domača sladica, ki jo pripravljamo po posebnem receptu Magdalene Pleiweis iz 19. stoletja. število oseb: 8 – 10 Sestavine:  Testo 1,8 dc...
Poskusite jih lahko v Kranju

Kranjska klobasa

Za marsikoga najbolj tipična slovenska narodna jed, ki izhaja iz kulturne dediščine kolin.
Poskusite jo lahko v Kranju

Alenkin zavoj in Edvinov plošček

Slaščici nosita ime po smučarki Alenki Dovžan in hokejistu Edvinu Karahodžiću, ki zdaj vodita restavracijo na Jesenicah.
Poskusite ju lahko na Jesenicah

Betelovi krapi

Domači ajdovi krapi iz kvašenega testa, nadevani s skuto, kašo, drobnjakom, jajci ter preliti z ocvirki ali maslom.
Poskusite jih lahko na Jesenicah

Fuži

Najbolj znane istrske testenine so tradicionalna priloga mesnim jedem z veliko omake. Pripravljeni so iz preprostega rezančnega testa iz moke in jajc...
Poskusite jih lahko v Kopru

Fritaja

Tipična jajčna jed, značilna za istrsko kuhinjo. Vrste fritaje so zelo različne. Izbor in priprava je odvisna od domišljije, okusa in od tega, ka...
Poskusite jo lahko v Kopru

Pinca

Pinca je tipična velikonočna sladica oziroma bolje rečeno sladek kruh, ki ga marsikje radi pečejo še danes. Najbolj poznana je v slovenskih obmor...
Poskusite jo lahko v Kopru

Bussolai

Pečeno pecivo v obliki kolačkov, ki so bili nekoč na mizi predvsem za birme in poroke, pa tudi ob drugih praznikih.
Poskusite ga lahko v Kopru