Tradicionalne slovenske jedi

Spoznajte slovenske jedi iz zgodovinskih mest


V čem so uživali lovci pred našim štetjem in s čim so zmagam nazdravljali rimski vojščaki? Pod kakšnimi jedmi so se šibile grajske in meščanske mize preteklosti in kakšne dobrote so se družile s skromnostjo vsakdanjika v preteklosti? Med njimi so številne tradicionalne slovenske jedi, ki jih poznajo po vsem svetu. Okušajte sladkost slovenskega medu, slanost slovenskega morja, zrelost sirov in plemenitost vina.

Spoznajte tradicionalne slovenske jedi, ki odražajo bogato kulinarično dediščino zgodovinskih mest. Kulinarična in vinska dediščina zgodovinskih mest Slovenije je užitek zase!

Odojek ali jagenjček na žaru

Odojek in jagnje sta poslastici, brez katerih ne mine nobeno veliko belokranjsko praznovanje. Odojek se v enem kosu peče nad žerjavico, božanski ok...
Poskusite ga lahko v Črnomlju.

Belokranjski žlinkrofi

V slovenskih pokrajinah žlinkrofe pripravljajo na različne načine. Najbolj znani so tisti iz Idrije, ki pa se od belokranjskih razlikujejo predvsem...
Poskusite jih lahko v Črnomlju.

Salovčki

Salovčki ali salovi keksi so piškoti, pripravljeni iz svinjskega sala in listnatega testa, pripravljenega z vzhajanjem testa. Oblikovani so v pod...

Ajdovi/édavi žganki/žganci po koroško

Sestavine:  za 4 osebe  40 dag ajdove moke 6 dl vode 1 kavna žlička soli 1 jedilna žlica olja polna žlica ocvirkov ali žlica do dve masla Pri...

Kvočevi nudlni

Po nadevu iz suhih hrušk, ki jih na Koroškem imenujejo kvoce (Mežiška dolina) oziroma kloce (Mislinjska in Dravska dolina), so dobili ime kvočevi...

Mežerli

Sestavine za en pekač jedi: 1,2 kg junčjih pljuč 0,6 kg na kocke narezanega belega kruha 2 l mleka 2 dcl alpske smetane 2 čebuli 4 jajca belo olj...

Koroška skuta

Sestavine:  1/2 kg  skute 1 velika čebula sol, poper bučno olje   Priprava: Čebulo narežemo na drobno, zmešamo s skuto, solimo, popramo,...

Kruhov hren

Gre za tradicionalno gosto omako, ki jo ponavadi postrežemo skupaj s praženim oziroma restanim krompirjem in kuhano govedino, ki nam ostane od nedel...

Smrekovo žganje Krucefix

Krucefix je unikatna družinska destilarna, ki ponuja nepozabno razvajanje in degustacijo hišnih žganj in likerjev. Z veseljem in gostoljubno sprej...
Tržič

Ekološko pivo Šlibar iz Tržiča

Na družinski ekološki kmetiji Šlibar so pred današnjimi gospodarji kmetovali že mnogi rodovi, po ekoloških pravilih pa so začeli kmetovati v l...
Poskusite ga lahko v Tržiču