Tradicionalne slovenske jedi

Spoznajte slovenske jedi iz zgodovinskih mest


V čem so uživali lovci pred našim štetjem in s čim so zmagam nazdravljali rimski vojščaki? Pod kakšnimi jedmi so se šibile grajske in meščanske mize preteklosti in kakšne dobrote so se družile s skromnostjo vsakdanjika v preteklosti? Med njimi so številne tradicionalne slovenske jedi, ki jih poznajo po vsem svetu. Okušajte sladkost slovenskega medu, slanost slovenskega morja, zrelost sirov in plemenitost vina.

Spoznajte tradicionalne slovenske jedi, ki odražajo bogato kulinarično dediščino zgodovinskih mest. Kulinarična in vinska dediščina zgodovinskih mest Slovenije je užitek zase!

Beli bizeljčan

Beli bizeljčan nosi oznako- PTP-priznano tradicionalno poimenovanje in se ga prideluje v vinorodnem okolišu Bizeljsko –Sremič. Je mešanica lašk...
Poskusite ga lahko v Brežicah

Modra frankinja

Modra frankinja je avtohtona slovenska trta, ki je po barvi običajno rubinasto z vijoličnimi odtenki in polno obarvano vino, ki je odvisno od tehnol...
Poskusite jo lahko v Brežicah

Penine Istenič

Penine Istenič imajo že zelo dolgo tradicijo pridelovanja penin na Bizeljskem, a so tudi prvo slovensko podjetje, ki se je specializiralo na klasič...
Poskusite jih lahko v Brežicah

Reset pivo

Kraft reset pivo najdete v pivnici pivovarne Reset Brewery v Brežicah, kjer si lahko privoščite tudi slasten burger. Si želite izvedeti več o piv...
Poskusite ga lahko v Brežicah

Belokranjska povitica

Ime povitica izhaja iz načina priprave, saj končni izdelek v pekaču povijamo okrog in okrog. Belokranjska povitica se pripravlja iz vlečenega test...
Poskusite jo lahko v Metliki

Juha dimljene postrvi

Chef Uroš Štefelin je pripravil recept za juho iz dimljene postrvi, ki jo strežejo gostom v Vili Podvin, lahko pa jo pripravimo tudi sami doma. &nb...
Poskusite jo lahko v Radovljici

Fižolov štrukelj

Štruklji so razširjena tradicionalna slovenska jed, ki se po pokrajinah razlikuje predvsem glede na nadev, s katerim nadevamo vlečeno testo. Fiž...
Poskusite ga lahko v Žužemberku

Govnač (gvavnek) po jeseniško

Enolončnica iz sladkega zelja in krompirja je stara tradicionalna gorenjska jed, idealna za zimske dni in hitro pripravljena. Poznamo jo pod različn...
Poskusite ga lahko na Jesenicah

Skutni štruklji s pregreto smetano

Receptura za 4 osebe Sestavine: Testo 0,2 kg moke 0,02 l oljčnega olja 0,12 l mlačne vode   Nadev 0,1 kg pretlačene skute 0,2 kg pregrete s...
Poskusite jih lahko v Novem Mestu

Fonda piranski brancin v soli

Med najbolj zdravimi in izjemno okusnimi načini priprave brancina, saj lahko to jed pripravimo popolnoma brez dodanih maščob. Brancina pečemo zako...
Poskusite ga lahko v Piranu